С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник 3 март.

Основните празненства ще бъдат в столицата София, а чествания ще има във всички градове в страната. Музеите ще отворят широко вратите си и ще обявят вход свободен за всички посетители в почивния празничен ден. НВИМ дори ще покаже най-голямата светиня на българското освобождение – оригинала на Самарското знаме.

На историческия връх Шипка най-българският паметник ще посрещне хиляди родни патриоти, които ще отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и ще отбележат 138-та годишнина от Освобождението на България. Честванията на връх Шипка ще започнат ще започнат в 11.30 часа и в тях ще участва вицепрезидентът Маргарита Попова.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще вземе участие в тържествената програма в София, с която ще бъде отбелязан Националният празник на България 3 март. От 11.00 часа държавният глава ще присъства на тържествената церемония за издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата. В честването ще се включи и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов и неговият заместник генерал-майор Пламен Атанасов, министри и депутати. Лично Българският патриарх Неофит също ще се включи в националното честване.

Час по-рано в 10.00 часа, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" при съслужение на столично духовенство Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще възглави Заупокойна молитва за отдалите живота си за българската свобода и благодарствен молебен за благоденствието на българския народ. След това ще се състои Литийно шествие с полагане на венци при паметника на Цар Освободител.

*Историческа възстановка на епичната битка за спасяване на Самарското знаме направиха вчера в Бургас

Тържествената проверка (заря) в чест на 138-та годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 часа пред Народното събрание. В церемонията ще участват представителни роти от българските въоръжени сили със знамената-светини - Самарското знаме, Знаме на Стилияна Параскевова, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 15-ти Ломски полк, Знаме на 23-ти Шипченски полк, Знаме на 24-ти Черноморски полк, Знаме на 25-ти Драгомански полк и Знаме на 30-ти Черноморски полк.

На 6 (18) май 1877 г. княз Николай Николаевич връчва Самарското знаме на командира на 3-та дружина на Българското опълчение подполковник Павел Калитин, който го предава на първия му знаменосец – унтерофицера от 54-ти пехотен мински полк Антон Марчин. Тогава войводата Цеко Петков, който приковава последния златен гвоздей на дръжката на знамето, казва: „Да даде Господ това свято знаме да премине открай докрай през многострадалната българска земя. Нека нашите майки, жени и сестри да изтрият с него скръбните си очи, а след него да настане траен мир и благоденствие“. Под диплите на Самарското знаме 3-та дружина се сражава край Стара и Нова Загора, в боевете при Шипка и Шейново. Чувството на дълг и отговорност на българските опълченци се превръща в мощна сила, която не допуска вражески ръце да се докоснат до светинята. Знамето става символ на участието на Българското опълчение в Руско-турската война. Пренесло през вековете спомена за героизма на предците ни, днес то ни дава повод да бъдем горди със славната си история. Пътят към Освобождението на България има своето заслужено място и в постоянната експозиция на НВИМ. В нея са представени над 150 експоната, свидетели на Руско-турската война и на героизма на българските опълченци, сред които лодката на ген. Драгомиров, отличия на спасителя на Самарското знаме Никола Корчев, масата, на която е подписано Одринското примирие, походното котле на Бранислав Велешки, на което е отбелязан бойният път на Българското опълчение, сухар от войната, оригинални картини на именити художници, пресъздаващи някои от най-славните сражения при Шипка, Шейново и Гривица и много други.

*сн.: НВИМ

Музеят за история на София ще отбележи националния празник, показвайки специална витрина с дарителски експонати. Музеят стартира и кампанията "Силата на българите". Първият експонат, който музеят ще покаже е „Покров на Пресвета Богородица” – щампа от 1840 г., печатана в Будапеща. Поръчана е от протоигумена на Рилския манастир хаджи Исай. Музеят за история на София я получи като подарък от Исторически музей – Самоков, който е в териториалния обхват на Регионален исторически музей – София (Музей за история на София). Другият експонат е богослужебен псалтир на Ваце (Иван) Тошев от Връбница, роден през 1850 г. Псалтирът е издаден в Москва през 1834 г. По него е учил и синът му Лозан. Дарението е направено от сестрите Елка и Росица Йончеви, потомци на първия собственик.

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в тържественото отбелязване на годишнината от Освобождението на България в Стара Загора. Той ще присъства на военния ритуал по издигане на Националното знаме от 10.30 часа пред сградата на общината в града. След това Ненчев ще се включи в шествие с 300-метров национален флаг до Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“, където от 12.00 часа ще бъдат поднесени венци. Военнослужещи от гарнизон Стара Загора ще вземат участие във всички събития по отбелязването на Националния празник в града.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще участва в официалното честване и зарята проверка на националния празник в град Чепеларе. Тържеството започва от 17.30 часа на централния градски площад преди това Кунева ще се срещне с учители и граждани от Смолян и Чепеларе. В 13.00 часа започва срещата й с преподаватели от Първо СОУ „ Св. Св. Кирил и Методий“ в Смолян, а по-късно - от 16.00 часа, в заседателната зала в Община Чепеларе, министърът ще разговаря с учители, родители, ученици и граждани. Целта на срещите на министър Кунева е да се обсъдят предстоящите реформи, произтичащи от новия Закон за предучилищното и училищното образование, пише БГНЕС.

Снимки: Булфото

Командващ на тържествената проверка ще бъде бригаден генерал Aнатоли Кръстев, заместник-командир на Военновъздушните сили. Президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.От 19.30 часа в Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава. По повод Националния празник в 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на караула пред сградата на Президентството. Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на празника в цялата страна. В чест на 3 март посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят, експонирана само за този ден, най-голямата светиня на Българското освобождение – оригинала на Самарското знаме. Традиционно на националния празник музеят обявява Ден на отворени врати за постоянната хронологична и външната експозиция, както и за временните си изложби. Обикновено Националният военноисторически музей вади за специален показ Самарското знаме на юбилейни годишнини от Руско-турската война. През 2016 г. музеят чества своето вековно съществуване и през цялата година ще представя уникалните експонати, които пази за поколенията.

Прочети още на: