В Арт център „Форум“ в София днес беше открита втората благотворителна изложба „Изкуство за живот“ в подкрепа на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

В галерията на ул. „Георг Вашингтон“ № 24 до 28 февруари могат да бъдат видени и закупени творби на седем съвременни български художника - Никола Певичаров, Васил Стоев, Лили Кючукова, Ицко Мазнев, Илия Желев, Валери Ценов и Недко Итинов.

Инициаторът на изложбата д-р Елена Радева, която живее и работи като лекар във Франция вече 14 години, покани гостите за обща снимка с пано с надпис „Аз съм Шарли“ в знак на съпричастност с каузата за защита на свободата на словото и демократичните ценности. „Нека покажем, че ще продължим да живеем без страх. Щях да крача със същото послание в единна стъпка с многомилионната общност в Париж, ако не се бях върнала в България за изложбата“, каза в словото си за откриването на изложбата д-р Радева. Освен като лекар, д-р Радева работи и за популяризиране на българското съвременно изкуство във Франция чрез основаната от нея галерия „Константин“ в гр. Вердерон край Париж.

Проф. д-р Иван Иванов, Началник на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив и проф. д-р Мирослава Бошева, Ръководител на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика, изразиха благодарността си към художниците, предоставили свои картини за изложбата, и подчертаха, че тази инициатива е станала добър пример за подражание. „Благодарение на първата изложба „Изкуство за живот“ условията за престой на децата в две от отделенията в клиниката вече са значително подобрени. Надяваме се, че чрез тази изложба ще можем да съберем още средства, с които да продължим обновяването“, каза проф. Иванов.

През м. април 2014 г. чрез представените в първата изложба творби на 8 художника и един фотограф бяха събрани средства за обновяването на две отделения в клиниката. Средствата, които ще бъдат събрани от втората изложба, ще бъдат използвани за закупуване на консумативи, перфузори, бельо и нова посуда за отделенията по неврология и по кардиология и ревматология.

„Изложбата „Изкуство за живот“ е пресечна точка на моята работа като лекар и на моя интерес към съвременното българско изкуство. Какъв по-добър начин да се даде възможност за изява на българските творци, като в същото време бъде подкрепена каузата за осигуряване на добри условия за лечение на децата в пловдивската Детска университетска клиника“, каза д-р Елена Радева.



Информация за художниците, представящи свои творби в изложбата „Изкуство за живот“


Васил Стоев е един от най-известните съвременни български художници. Завършва Академията със специалност „Плакат“. Васил Стоев е популярен с неподправения си колорит и много силна живопис. Един от малкото български художници с продажби в световноизвестната аукционна къща „Сотбис“. Художникът има десетки изложби както у нас, така и в чужбина. Негови картини са притежание на колекции в България, Италия, Англия, Австрия, Малта и др.

Недко Итинов завършва образованието си през 1983 г. със специалност „Живопис“. Недко Итинов е художник с разпознаваеми и запомнящи се стил и маниер на живописване. Неговото амплоа са топлите, есенни багри, специфичният детайл, фините колажни елементи, структуриращи и обогатяващи голяма част от неговите картини. Художникът живее и твори в Пловдив. Зад гърба си има редица самостоятелни изложби в България и Европа.

Илия Желев е завършил през 1987 г. със специалност „Живопис“. Неговите картини повече от десетилетие са особено уважавани от познавачите на Запад. От 1994 г. негови произведения могат да се видят и купят в галерия Пранерщрасе – Мюнхен. Благодарение на своето естетическо внушение те вече са намерили място в многобройни частни колекции. Илия Желев е изключително добре приет, ценен и купуван от колекционерите и познавачите в Германия, Швейцария, Франция, Италия, Австрия, Холандия, Люксембург. Нещата, които отличават този българин като художник, заедно с неповторимия му почерк, са неговият омайващ колорит и прелестният му изказ.



Валери Ценов завършва своето образование през 1989 г. със специалност „Илюстрация“. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 25 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Испания, САЩ и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Живее и работи в Пловдив. Съпругата му Нели Ценова също е известен художник.

Лили Кючукова е един изключително продуктивен автор - с над 40 самостоятелни изяви. Пет от тях във Франция – в различни градове, няколко в Германия, Холандия, Австрия и даже Австралия. В самото начало на творческата си кариера е представена и на Международното биенале на миниатюрата в Квебек, Канада. През 2008 г. участва в проекта „Кирилицата” – изложба на пловдивски художници, представена в сградата на Европейския парламент в Брюксел.

Изкуството на Никола Певичаров е белязано от българските традиции, платната му носят характера на лиричната живопис, в която намират среща знак, метафора, алегория, ритмика, колорит. Никола Певичаров е участвал в над 300 изложби, пленери, биеналета и други художествени форуми в България, САЩ, Германия, Франция, Дания, Швеция, Испания, Холандия, Русия, Турция, Малта, Италия и др.