Журналистът и председател на Форума за арабска култура прави задълбочен анализ как се стигна до най-опустошителната гражданска война в днешно време.

С над 5 милиона избягали сирийски граждани и 600 000 жертви за четири години Гражданската война в Сирия предвещава да се превърне в един от най-сложните и нерешими конфликти в наши дни.

„Убийството на една революция” от журналиста и председател на Форума за арабска култура в България Руслан Трад излиза на 29 юни 2017 г. и представлява задълбочен и логичен анализ на събитията, довели до сирийския конфликт.

За връзките на режима на Асад с терористични и ислямистки организации, с крайнодесни европейски партии и с паравоенни структури, за ролята на мафията в търговията с оръжие, петрол и антики в региона, за неразбирателствата между Русия, Иран и сирийското правителство, както и за експанзивната политика на Техеран, с която системно бива променян етническият и религиозен облик на големи части от Сирия – авторът разкрива малко известни факти от Сирийската война, за да отправи своето предупреждение.

Той показва как истината може да бъде подменена, а демокрацията – унищожена, за да останат възможни само две алтернативи в сирийската история: диктатура и стабилност или ислямизъм и хаос.

Базирано на шестгодишни изследвания и разговори с журналисти, офицери, бивши депутати, политически затворници, радикали и бунтовници - обикновени хора и такива, които са по етажите на властта, изследването на Трад пресъздава образа на една непозната Сирия, в която политическата машина бълва опорни точки и фалшиви спомени, а населението е поставено пред най-страшното изпитание – да се сражава със сънародниците си.

Текстът акцентира на събитията от близкото минало, обясняващи избухването на сирийския конфликт. Той разглежда събитията до края на 2016-а и началото на 2017 година, а в изданието са поместени множество карти, илюстриращи военните действия.