Пиенето на една чаша вино на ден гони болестите далеч. Това показва ново проучване на Харвардския университет. Според него хората, които консумират умерено този вид алкохол, е по-малко вероятно да влязат в болница.

Изследването обхваща общо 21 000 мъже и жени в Италия. По-голяма част от тях пият вино умерено и са на средиземноморска диета (плодове, зеленчуци, зехтин, риба, морски дарове, пълнозърнести храни и бобови растения). Данните им показват, че чаша вино от 125 мл на ден намалява възможността да се нуждаят скоро от лекар, в сравнение с въздържателите или алкохолиците.

Участниците, които са на средна възраст 56, са проследявани над 6 години, като за това време близо 13 000 пъти са влизали в болница. От тях резултатите на онези, които никога не са близвали вино, показват, че те имат 11% по-висок риск да се разболеят и попаднат в болница, отколкото онези, които пийват по една чаша на ден, пише tialoto.bg.



„Въпреки данните, това не значи че всеки тийнейджър трябва да пие вино, за да подобри здравето си“, коментира д-р Кен Мукамал, цитиран от Daily Mail.

Предишни проучвания сочат, че умерената консумация на вино се грижи за здравето на сърцето. В червеното и бялото вино има съединения, които понижават риска от развитие на сърдечни заболявания.