Срокът за предаване на ръкописи в Националния литературен конкурс „Развитие“ бе удължен.

Поради големия интерес и многобройните запитвания от страна на потенциални участници авторитетното жури на конкурса в състав проф. Ивайло Знеполски - председател, победителят от първия конкурс - писателят Георги Господинов, и литературният критик и преподавател доц. Бойко Пенчев, реши да даде възможност на всички желаещи да подготвят ръкописите си и да ги предадат до краен срок 30 ноември 2015 г. включително.

„Оценяваме високо интереса на българските автори към конкурса и сме сигурни, че удължаването на срока ще им позволи да подготвят качествени текстове, които да бъдат оценени не само от нас, а най-вече от широката публика“, коментира организаторът на конкурса Александър Александров.

С новия срок се променят и другите официални дати. Така на 29 февруари 2016 г. журитo ще съобщи кои са петте номинирани романа, а победителят в конкурса ще бъде обявен на официална церемония на 6 март 2016 г. Той ще получи парична награда в размер на 7000 лв. и кристална статуетка от Корпорация „Развитие“. Спечелилият ръкопис ще бъде издаден на българския пазар до 3 месеца след обявяване на резултатите. Журито може да предложи за издаване и други от номинираните романи.

За участие в литературния конкурс „Развитие“ се приемат творби в размер до 500 страници (по 1800 знака), разпечатани в 3 екземпляра. Ръкописите трябва да бъдат придружени от екземпляр на електронен носител (диск или флашка) и декларация, че текстовете не са публикувани (включително електронно) и не са дадени за печат. За повече информация и запитвания можете да посетите официалната Facebook страница на конкурса.

За Националния литературен конкурс „Развитие“:


Националният конкурс „Развитие“ е изключителна възможност както за младите български таланти да бъдат забелязани от широката публика, така и за доказани имена от писателската общност, техни ръкописи да бъдат издадени и да придобият широка популярност. Конкурсът съществува от 1996 г. насам. В неговото жури са били авторитети като Блага Димитрова, проф. Тончо Жечев, проф. Боян Биолчев, проф. Ивайло Знеполски, Алек Попов. „Развитие“ е причина творби като „Естествен роман“ на Георги Господинов и „Майките“ на Теодора Димова да бъдат издадени за първи път. Сред носителите на наградата са и Здравка Евтимова, Владимир Зарев, Димитър Бочев и др.