България спечели престижното четвърто място в 61-вото издание на Евровизия с песента на Поли Генова “If love was a crime”.

Въпреки че страната ни не получи нито една максимална оценка от 12 точки на журитата в отделните държави, силният вот на хората в Европа изстреля парчето, с което участвахме в конкурса в топ 5. Победителят в Евровизия 2016 е украинката Джамала.

Тя триумфира с песента "1944-а", за която разказа, че е свързана с история от личния й живот. След обявяването на окончателните резултати от сбора от гласуването на журитата от всички 43 страни участнички и зрителския вот певицата, която е и актриса каза със сълзи на очите: "Пожелавам на всички любов и мир!"

След Джамала и преди Поли в оспорваната битка между 26 участници във финала в Стокхолм се наредиха на второ и трето място съответно представителите на Австралия, която бе включена в конкурса за пръв път и на Русия.

Освен безпрецедентната организация, уникалните ефекти и скечовете, които бяха подготвили домакините, за еуфорията на публиката и зрителите пред ТВ екраните допринесе появата на сцената на Джъстин Тимбърлейк, чиито сънародници в САЩ, както и китайците за пръв път гледаха на живо конкурса.