На 10 февруари излиза от печат „Укротителят на лъвове“, девети поред роман от серията за Ерика и Патрик, от която вече са реализирани близо 10 милиона екземпляра!

„Укротителят на лъвове“ (превод: Любомир Гиздов, 432 стр., цена: 20 лв.) пренася читателя в сковаващата атмосфера на Фелбака, където мирисът на страх и минали прегрешения неминуемо застига настоящето. Едно полуголо момиче на име Виктория е блъснато от кола при доста странни обстоятелства. Оказва се, че я издирват от няколко месеца.

Патрик Хедстрьом и колегите му започват разследване. В това време Ерика Фалк пише книга за стар случай на убийство – на бивш укротител на лъвове, установил се във Фелбака. Жена му Лайла, осъдена за убийството му, крие някаква мрачна тайна и редовно получава в затвора неподписани заплашителни картички. Патрик и Ерика осъзнават, че между двата случая има връзка и се опитват да разберат каква е тя.

Родена през 1974 г. в малко селце на западния бряг на Швеция – Фелбака, Камила Лекберг превръща родното си място в арена на своите романи – съвършената сцена, изолирана от света, подвластна само на снежния си антиутопичен декор и на ужасяващите интриги, които задушават капсулираното общество. Удивителна е педантичността, с която авторката изгражда психологическите профили на персонажите си.

През 2008 г. Лекберг получава Голямата национална награда за криминална литература, а през 2010 г. заема шеста позиция в класацията на френското списание „Ливр Ебдо“ и британското „Букселър“. Романи като „Немското дете”, „Бавачката на ангели” и „Укротителят на лъвове” свидетелстват за мощта на таланта й и я налагат като един от най-предпочитаните автори на трилъри в Европа.