Операция Facebook е планирана за 5 ноември, пише газета.ру.

Хакерската група Anonymous планира на тази дата да унищожи социалната мрежа. Хакерите предлага всички техни привърженици по света да се обединят и да изтрият от лицето на земята Facebook в името на личната неприкосновеност, пишат от novini.bg

Видеото за плановете е пуснато на три езика: английски, немски и испански.

и предоставя лични данни на службите за сигурност, които с помощта на социалната мрежа могат да шпионират хората по целия свят", обясняват членовете на групата.

От Anonymous допълват, че социалната мрежа не може да бъде безплатна. Ако собствениците не получават пари от потребителите, означава, че се продават лични данни. Хакерите твърдят, че Facebook запомня всички промени, въпреки параметрите на достъп до данните, установени от потребителите.

При това не е възможно да се унищожи акаунт и личните данни могат да бъдат възстановени във всеки един момент.

"Изборът на личните настройки във Facebook е илюзия. Facebook знае за Вас повече, отколкото Вашето семейство", заявяват от Anonymous.

Хакерите призовават активисти от целия свят да обединят усилия и да се приготвят за деня, който ще влезе в историята - 5 ноември 2011 г. На тази дата във Великобритания се отбелязва нощта на Гай Фокс, който през ХVII в. искал да взриви парламента в Англия.

На терориста е посветен филмът V като Вендетта, в който Гай Фокс е изобразен с маска. Тя е станала символ на хакерите от Anonymous.