Името на сочения за най-голям филантроп в света Уорън Бъфет с годините се е утвърдило като марка за успешно провеждана бизнес политика и доходоносни инвестиции.

В интригуващото издание „Работата за мен е забавление“ финансовият журналист и главен редактор на американското бизнес списание „Форчън“ Керъл Лумис събира всички пространни статии за и от Бъфет, публикувани в авторитетната медия през последните почти 50 години.

Своеобразната бизнес биография на видния бизнесмен съдържа възгледите, съветите и прогнозите, които собственикът на „Бъркшър Хатауей“ е давал за списанието в периода 1966–2012 г. За заглавие на сборника Лумис е избрала израза, с който Бъфет от години описва любовта, с която ръководи „Бъркшър“: „Работата за мен е забавление.“ Материалите са подредени – в по-голямата си част – по хронология, като към почти всеки текст авторката добавя кратко въведение или коментар, които насочват и улесняват читателя.



По-голямата част от статиите и откъсите в „Работата за мен е забавление“ са писани от самата Лумис, но в сборника има и текстове от още 40 журналисти на „Форчън“ – Джон Хюи, Рик Къркланд, Анди Сюърър и др. Нека впрочем отбележим: и Уорън Бъфет е сред авторите.

Описвайки дългогодишното си познанство с Бъфет и неговите успехи и безупречен бизнес нюх Лумис обобщава: „Първият материал, в който изобщо се среща името му, е от 1966 г. Не стига, че го споменавах мимоходом в статия за инвестирането, посветена на Алфред Уинслоу Джоунс, но и „Бъфет“ бе изписано погрешно. Когато през 1965 г. Уорън поема контрол върху „Бъркшър Хатауей“ тя е текстилна фабрика в Нова Англия, прекалено малка, за да влезе в класацията „Форчън 500“. В началото на 80-те Бъфет все още е господин Никой. През 2011 г. обаче „Бъркшър“ вече е №7 от 500-те в класацията.“

Керъл Лумис е водещият автор за Уорън Бъфет в сп. „Форчън“; списанието в продължение на няколко десетилетия проследява кариерата на крупния бизнесмен много по-внимателно от което и да е друго издание за бизнес. Тя е близък приятел с Бъфет и акционер в „Бъркшър Хатауей“ от повече от 40 години. Заедно с Мери Бъфет и Дейвид Кларк – автори на „Уорън Бъфет и анализът на финансови отчети“, „Уорън Бъфет и тайните на мениджмънта“ и излезналата наскоро у нас „Даото на Уорън Бъфет“ – Керъл Лумис е един от авторите, които описват най-точно и в детайли бизнес философията на крупния инвеститор, която се е доказала и се е наложила като успешна от години.