Упи Голдбърг навърши 61 години на 13 ноември.

Талантливата дама е актриса, певица, автор на бестселъри и носителка на "Еми", "Грами"и "Оскар".

Сред любопитните факти за нея са, че не е завършила гимназия, защото се пристрастила към хероина и се омъжила за наркодилъра си.

Преди да стане актриса, тя е работила в погребален дом като гримьор на труповете. През 1994 г. става първата жена, която води церемонията по раздаването на наградите "Оскар" без партньор.

Правила го е още три пъти - през 1996, 1999 и 2002 г. Голдбърг е втората чернокожа актриса в историята, спечелила "Оскар".

Страда от дислексия. Страхува се да лети със самолет. А сред цитатите й, които я описват прекрасно са: "Актьорите нямат цвят. Това е формата на изкуството."

"Всички сме тук с причина. Аз вярвам, че част от тази причина, е да подадем фенерчета на хората, за да излязат от тъмнината."

"Израснах във време, когато на никого не би хрумнало да ми каже, че има нещо, което не бих могла да правя. Аз съм там, където съм, защото вярвам във всички възможности."



"Постоянно слушам мненията на различни хора за любовта и брака и се замислих защо процентът на разводите е толкова висок. Хрумна ми, че моят богат опит в тези житейски дела може да е полезен на някого. Трудно е да се отгатне какво се върти в главата на човека до теб, но каже ли ти някой: "Ти ме допълваш", Бягай!", казва актрисата.

Снимки: Getty