Ицо Хазарта, Бат Венци и Буч вече 20 години творят – имат пет албума в дискографията си и всяко парче се превръща в хит.

Ето и какво казаха рапърите в специално интервю за Story.

-Определят ви като „класиците на българския рап“. Как се чувствате в подобна роля?


-В България има много рап изпълнители и ние сме просто едни от тях. Това, че има доста хора, които харесват единствено Ъпсурт измежду всички други в този стил, е нещо, което няма как да не ни радва.

-Не сте от изпълнителите, които вадят ново парче през няколко месеца. Вашите обаче са любими на няколко поколения и продължават да са хитове. Винаги ли сте се придържали към формулата „качество пред количество“, или стана някак естествено?

-Хубавите песни се правят с вдъхновение, а то е като жените – идва и си отива, когато си поиска. Когато преди доста години започнахме да правим рап, имаше голямо количество песни и изпълнители, които звучаха и изглеждаха еднакво. Нашата цел беше да правим нещо, което да е оригинално и да ни харесва, и тя не се е променила и до днес.

-Когато през 1996 г. създадохте Ъпсурт, мислихте ли, че през 2017 г. ще сте все така актуални?

-Никой от нас не е гледал толкова далече в бъдещето и със сигурност не сме си представяли, че животът ще се развие по този начин. В крайна сметка никой не знае какво го чака.

-Ицо, ти си основният автор на текстовете на Ъпсурт. Едва ли има случки и герои на днешното време, които да не са те вдъхновявали през изминалите години. Няма ли да очакваме нещо ново от вас, феновете със сигурност го искат?

-Имаме доста нови неща, върху които работим, но пътуванията и ангажиментите не ни оставят много време, което да прекарваме в студиото. Скоро обаче ще изненадаме хората, които ни харесват.

-Личните ви преживявания ли са в основата при написването на едно рап парче?

-В повечето случаи – да. Понякога даже има и хора, които се разпознават в някои текстове, благодарение на преживяванията им – прекрасни, или не чак толкова…

-Ицо, често залагаш в римите си на злободневните теми, имаш мнение по тях и публично го споделяш. Само чрез песните и интервютата си ли мислите да го правите и занапред или в крайна сметка един ден политиката ще ви изкуши?

-Вижте колко популярни лица се включиха в тазгодишната кампания на партиите. Политиката е много важна и трудна професия. Музикантите и артистите, които се опитват да участват в българската политика претърпяват провал – без нито едно изключение. Забелязва се, че повечето звезди от вашето поколение на 90-те и до днес творят, а тези, които бяха сложили пауза за известно време, отново се връщат на сцената.



-Каква е причината за този дългогодишен интерес на феновете – това, че преди повече се наблягаше на самото творчество, а не на лайковете и гледанията в youtube и vbox, ли?

-Винаги причината е само една – песните. Когато правиш хубава музика хората просто я харесват. Каквото и друго да правиш, ако нямаш добри песни, нищо не става.

-Има ли според вас изпълнители от новото поколение, чийто парчета ще се пеят и след 20 години, както вашите?

-Никой не може да каже какво ще бъде след 20 години, какви ще са българите и какво ще им харесва да слушат. Ако има нещо стойностно създадено сега, то със сигурност ще е добро за слушане и тогава.

-Ицо, казваш, че няма по-добра критика от тази на „колега“ от рап гилдията, който се е провалил. Много ли са некадърниците в рапа? Какво ви е мнението за новите попълнения?


-Най-комичното е, че доста от провалилите се живеят в собствен свят и се изказват като експерти за неща, до които всъщност никога не са се докосвали. Това има и своите добри страни, понеже психиатрите не бива да остават без работа. Що се отнася до новите рапъри – има между тях такива с изключителен потенциал и от все сърце им желаем успех.

Интервю на Ирена Късметска

Материалът е  предоставен от сп.Story