Истински урок по мода изнася легендарната къща Christian Dior от 26 февруари до 26 март в Париж.

Стилната експозиция показва развитието на най-добрите модели на марката от далечната 1947-а до днес. Целта на представянето е да демонстрира еволюцията на стила Dior през годините или тънката връзка между класиката и модата.

Магията на изисканата модна къща се разкрива за посетителите в търговския център Bon marche, построен през XIX в., считан за първия голям търговски център в света и прародител на днешните молове.

Основен акцент в експозицията е сравнението между прочутия дамски костюм Bar du New-Look от 1947 година и доста по-съвременната му версия, създадена цели 30 години по-късно - модела Diosera от 1997 година.



Организаторите определят изложбата като квинтесенцията на стила Dior. Любопитни акценти в нея са също и историята на легендарния парфюм J’adore, както и впечатляваща оранжева рокля в цвят корал. Магията Dior властва над посетителите и с видеокадри от най-тържествените моменти.

Освен урок по история на модата обаче изложбата цели да покаже и връзката между модата и модерното изкуство, като представя портрети на Christian Dior, дело на известния китайски художник Zhang Huan, както и лика на John Galliano, дело на друг китайски творец - Zhang Dali.

Точно преди откриването на сбирката около марката гръмна скандал заради ареста на John Galliano. Прочутият дизайнер на модната къща беше арестуван заради антисемитски изказвания на 24 февруари, веднага след това беше освободен, но от Christian Dior официално заявиха, че се дистанцират от именития си дизайнер и временно снемат доверието си към него.