В ядрото на романа „Ужас” е залегнала една от най-мистериозните и пленяващи фантазията морски експедиции – безследно изчезналата полярна мисия на сър Джон Франклин от 1845-1847 г., довела до едно от най-амбициозните издирвания в човешката история.

Търсенето на Франклин и групата му продължава десетилетия наред, а отзвукът от трагедията отеква из редица произведения на изкуството. Освен че извършва огромна проучвателна дейност и успява да предаде изключително реалистично битката за оцеляване на своите герои, знаменитият писател Дан Симънс не само се вдъхновява от съдбата на тези злощастни изследователи, но и отива по-далеч, съумявайки да предложи своя (особено провокативна и страховита) версия на случилото се. За да направи това, Симънс ни въвежда в загадъчния свят и в поетичния фолклор на инуитите...



„Ужас” е творба, която трудно може да се определи еднозначно, особено от жанрова гледна точка – из страниците се усеща атмосферата на големите морски романи на Джоузеф Конрад, а и тази на „северните” класики на Джек Лондон. В книгата обаче се преплитат също криптоистория, митология, хорър, дори историко-приключенски елементи, а неин преводач е Васил Велчев, работил досега по текстове на Робърт Хайнлайн, Дмитрий Глуховски, Филип К. Дик, Сергей Лукяненко, Анджей Сапковски и други значими жанрови автори.

Според Велчев Симънс е създал „преди всичко роман за човека, поставен на границата на оцеляването. За това как неимоверно тежката, отчаяна и безмилостно натуралистично описана битка със силите на природата кара едни да се пречистят и да измъкнат на повърхността най-доброто от себе си, а оставя други да бъдат победени от демоните си.” По този начин авторът синтезира неочаквано добра сплав между фантастичното и реализма, а свръхестествената заплаха може да се разглежда и като ярка метафора, в която е въплътен суровия арктически свят, който героите дръзват да щурмуват – без да са готови нито физически, нито морално за своето опълчване срещу природата.



Чудовищният талант на Симънс, неговата нестихваща писателска страст и внушителната му ерудираност изплитат чрез „Ужас” неустоима комбинация от исторически факти и смела фантазия сред безкрайните ледове на една от най-негостоприемните за човека територии на планетата. Всичко това превръща „Ужас” не само в непреходно, но и в абсолютно незабравимо литературно изживяване.