В чернокожо семейство във Великобритания се роди бяло като сняг момиченце, съобщава The Daily Mail. Британските учени са не по-малко изненадани и от родителите – те нямат точно обяснение как в семейството на емигрантите от Нигерия Бен и Анджела Ихегборо (Ben and Angela Ihegboro) се е родило бяло бебе със сини очи и специфични руси къдрици, но предлагат няколко хипотези.

44-годишният баща Бен не крие, че първия път, когато видял дъщеря си не могъл да се сдържи и възкликнал: “Шегувате ли се? Тя моя ли е?”. Лекарите обаче бързо разсеяли всякакви съмнения, че именно той е бащата на бебето.

Момиченцето било кръстено Нмачи, което на езика на нигерийската народност игбо означава “Божествена красота”. Лекарите в болницата “Кралица Мери” в югоизточното предградие на Лондон Сайдкъп (Sidcup) са категорични, че малката Нмачи не е албинос. Семейството има още две деца – 2-годишната дъщеричка Думаби и 4-годишния син Чисом, които имат същия цвят кожа като родителите си и продължават да гледат с интерес по-малката си сестричка.

В интервю за The Sun ръководителят на катедрата по генетика в Университета “Оксфорд” проф. Брайън Сайкс (Prof. Bryan Sykes) посочва, че по всяка вероятност в семействата и на двамата родители има бели предци. В отговор, Бен посочва, че майка му, която живее в Нигерия има малко по-светла кожа отколокото другите членове на семейството, но никой от фамилията не знае нищо за наличието на бели предци в миналото.



Специалистът обръща внимание и на необичайните къдрици на Нмачи, посочвайки че европейските деца, раждащи се със светли коси нямат подобни къдрици. “Възможно е това да е някаква мутация. Законите на генетиката са изключително сложни и ние все още не знаем много неща за тях”, заключава проф. Сайкс.



Досега на Острова е регистриран само един подобен случай, когато през 2006 г. в смесено семейство от Нотингам се родиха две различни по цвят близначета – сестрички с бяла и черна кожа. Тогава генетиците обаче бързо намират обяснение на случилото се, тъй като и майката, и бащата – Кайли Ходжсън и Реми Хордър, сега съответно на 23 и 21 години, са от смесена раса и имат бели майки и чернокожи бащи. Дори при това положение обаче, шансът от подобно раждане е 1 на 1 000 000.