Предаването по тв "Планета" - "Бащино огнище" отбелязва Деня на хумора и шегата, 1-ви април, с хумористични народни песни от репертоара на народните изпълнители на музикалната компания.

Етномузикологът доц. д-р Венцислав Димов коментира чувството за хумор в старите българи, заложено в много народни песни.

“Хуморът е диалог, хуморът е споделяне на визия за света и то със светло чувство – казва доц. д-р Димов - Усмивките на българина са заложени и във фолклора. Не можем да отделим хумористичните народни песни като някакъв самостоятелен дял, защото те са част от различни функционални цикли. Българинът пее хумористичните народни песни и по време на ритуалите. Няма сватба без хумор. Днешният модерен празник 1-ви април не е съществувал като такъв в традицията, но се е знаело например, че на Бабинден всички жени стават царици и чрез хумора и сарказма могат да упражняват властта си”.

Зрителите ще чуят хумористични народни песни в изпълнение на оркестър “Канарите” и оркестър “Пловдив”, Виевската фолк група, Иван Дяков, Христо Косашки, Поли Паскова и Здракво Мандаджиев.

В края на март Ивана бе специален гост на бесарабските българи в Молдова.

В рубриката “Песен без граници” зрителите ще станат съпричастни, както на част от концерта на нашата звезда в град Тараклия, така и ще научат любопитни неща за този град в Молдова, който е основан през 1813 г. от български преселници.

Бесарабските българи имат големи сърца, изпълнени с родолюбие и патриотизъм. През годините те са успели да съхранят българските традиции и обичаи, и да закърмят с тях своите деца.