В навечерието на Великден, в зала „България“ Смесеният хор и Симфоничният оркестър на Българското национално радио под диригентството на Драгомир Йосифов ще изпълнят прекрасната творба на Й. С. Бах "Йоханес пасион".

Солисти на концерта на 27 април 2016 г. – сряда, от 19 часа са Дарина Линкова, Антон Марков, Даниела Панчевска, Гернот Хайнрих, Младен Младенов, Васил Антов, Илия Илиев и Боян Василев.

Радиосъставите за първи път включват творбата в репертоара си. „Йоханес пасион“ е по-рядко изпълняваният пасион от Бах в концертните програми в България. Първото изпълнение на този пасион у нас е през 70-те години – на сцената са били гостуващ немски хор и Камерният оркестър на Ямбол.

Пасионите на Бах са едни от най-мащабните произведения на композитора. До нас са достигнали само 2 от написаните от него 4 или 5 пасиона. „Страсти по Йоан (Йоханес-пасион)“ и „Страсти по Матея (Матеус-пасион)“ (ок. 1727 г.) са творби за хор и оркестър на евангелската тема за страданията на Христос, предназначени за изпълнения на вечерните служби на Разпети петък през Страстната седмица.

„Йоханес-пасион“ е първият Бахов пасион. Предполага се, че пасионът е композиран година през 1724 г. и е изпълнен на 11 април. Текстът на му се основава на прочутият „Брокес-пасион“ ("Der für die Sünde der Welt gemarterte und sterbende Jesus") на хамбургския общински съветник Бартолд Хайнрих Брокес, по който са писали музика и Йохан Матесон, Г. Ф. Хендел, Г. Ф. Телеман, Готфрид Хайнрих Щьолцел, Йохан Фридрих Фаш и Райнхард Кайзер. Бах обаче го използва само за някои арии. Пресиленият разказ очаровал другите композитори, но Бах предпочел да заимства от четвъртото Евангелие. Смята се, че на композитора е помагал неизвестен поет с изтънчено творчество, което Бах ползва и при кантати BWV 65, 154 и 23. При първото изпълнение „Йоханес-пасион“ звучи различно от познатото днес, тъй като Бах го редактира с оглед предстоящото повторно изпълнение през 1727 година.

Билети за концерта може да закупите на касaтa на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн на ticketsbg.com.