Разточителен празник на виното бе отбелязан в Ямбол. Хиляди жители и гости на града се стекоха в централния парк, за да споделят събитието, организирано от местната винарска изба „Вила Ямбол”.

Повече от три хиляди литра червено вино се разляха в чест на празника на виното. За специалното си кулинарно шоу Ути Бъчваров поднесе, по думите на самия него, най-внушителното количество свинско с кисело зеле, което някога е приготвял. „Тук е пълно с тракийски знаци, че по тези земи са се правели още от древността страхотни вина. „Вила Ямбол“ продължава тази велика, хилядолетна история. А където има хубаво вино, има хубава храна и готини хора“, разказа Ути Бъчваров. Атмосферата на празничния ден допълниха изпълненията на Ансамбъл „Тунджа“ и народната певица Поли Паскова. Традиционно, към наричанията за здраве и плодородие бе включен и характерният за региона кукерски ритуал, представен от групата при Младежки дом „Г. Братанов“ – гр. Ямбол.

Шефът на винарната Красимир Аврамов подчерта водещата позиция на „Вила Ямбол“ на пазара с продукти като „Ямболска гроздова“, винената серия Villa Yambol и особено най-новите вина с марката „Кабиле“, пуснати от миналата година. За това кратко време новата серия спечели множество престижни награди от международни изложения, включително три златни медала за Kabile Мавруд и Каберне Совиньон - от Mondial de Bruxelles, Vinalies International и от London experts in wine, както и единственият двоен златен медал на Mondial de Bruxelles за резервата Villa Yambol Каберне Совиньон. На Винария 2017 „Вила Ямбол” спечели Златен ритон, 9 златни медала и 4 сребърни за своите вина, с което получи и ексклузивната награда „Бъчва на годината". Продукцията на избата се реализира на 20 държави на четири континента – Европа, Азия, Америка и Африка, като „Вила Ямбол“ си извоюва позицията на една от най-динамично развиващите се в България. Миналата година два пъти идваше специална японска делегация, за да договаря поръчки от родния производител.

Новината от празника е, че винарната тази година пуска две нови резерви от серията Kabile. Марката Kabile е особено специална за “Вила Ямбол“, защото е създадена в знак на почит и уважение към най-древните традиции във винопроизводството, останали още от времето на траките. Серията е кръстена на античния тракийски град Кабиле, чийто разкопки се намират в близост до Ямбол, а на етикета им е изобразена богинята Кибела. Избата се похвали и с най-добрите си вина от последните 20 години насам. Реколта 2017 е била с отлично качество, което е позволило да се бутилират уникални партиди, споделиха още от производителя. В грижите за лозята и направата на вино и ракия участват над 160 човека от Ямбол и региона.