Точно преди година Валери Петров пое пътя си към небесата след два инсулта, които получи през лятото и от които не успя да се съвземе.

В памет на хвърчащия човек, както често бе наричан поетът, сценаристът, драматургът, преводачът и академикът, журналистката и писателка Еми Барух организира чрез фейсбук 24-часово четене на неговите стихове.

Едно от най-хубавите стихотворения на поета е именно "Хвърчащите хора". Своеобразният творчески маратон ще се проведе днес, като за него няма специално указани места, а инициативата цели всеки желаещ просто да отиде в някоя библиотека, книжарница или литературен клуб и да започне да чете творби на Валери Петров. Десетки в социалните мрежи вече заявяват желание в четвъртък да разгърнат любимата си стихосбирка на поета, детска книжка, а защо не и преводите му на Шекспир, за да се докоснат отново до изящното му слово.

"Напусна ни. Не каза къде да пратим телеграма... Остави всички свои думи. Остави ни частица от своята неподражаема деликатност и от своите предчувствия. Остави ни пластове човешка свобода. Даде ни и парола, входен билет към пластове изящество - с всички свои рими и всички свои ритми. Нека отново, нека заедно ги прочетем. Може би така и ние ще се доближим за мъничко до летящите хора", пише Барух в социалната мрежа.

"Без Валери е много самотно, тъжно и празно", споделя неговият голям приятел Анжел Вагенщайн. 92-годишният писател и сценарист с тъга признава, че вече са останали малцина приятели на неговата възраст. С Валери Петров, който си отиде на 94, двамата се познаваха от 70 години.