Валя стартира музикалната си кариера преди години като попфолк изпълнител и доби популярност именно с хитовете си в този жанр.

В последно време изпълнителката на "Пайнер" набляга на фолклорни песни, които белязаха значителен успех.

"Никога не съм харесвала да се слагат разделения в жанровете и да се казва тя е фолк певица или тя е фолклорна певица. Аз съм просто певица, която пее различни стилове музика. Завършила съм „поп и джаз пеене” и това ми позволява да развивам гласа си и в други стилове. А колкото до фолклора, с него съм закърмена и от години в къщи се е слушал, тъй като баща ми и брат ми са музиканти. Истината е, че фолклорът има широк достъп до хората в днешно време. Песните се осъвремениха и се показва едно ново лице на народната музика, за което допринасяме ние, изпълнителите и авторите" - разказва тя в интервю за blitz.bg.

Повече от 15 години певицата е на музикалната сцена и е категорична, че музикалният бизнес се е изменил значително.



"Промяна има и тя се изразява в това, че се загуби ефектът от живото пеене. Изгуби се тръпката, усещането. Това промени и самите песни, които се правят днес. Станаха много клубни, с бийт. Преди години беше друго, песните бяха мелодични, музикантски, с живи инструменти. Самото усещане на песента беше друго, защото носеше на слушателя емоция, различна от сегашната. Публиката трябва да прецени, дали тази промяна е добра. Ние изпълнителите, изпълняваме желанията на почитателите и правим звучене, каквото те искат. Преди година на мое участие в известен нощен клуб, собственикът се учуди, че правя проба и ще пея на живо. Той дори ми каза, че нямало нужда, защото тази, тази и тази моя колежка идвали и пеели на плейбек и хората така са свикнали. Това ме потресе. Но той продължи да ми казва, че сега не било модерно да се пее на живо и да караме хората да изпитват емоцията, а само колко човека ще влязат в клуба, за да имат по-висок оборот. Ето това е промяната в бизнеса! Преди години самите собственици изискваха от нас да се пее на живо и да има контакт с публиката, а сега..." - обяснява тя

За това дали музиката е главно за забавление или има и друга функция е категорична: "Главната й функция е за забавление, да. Или поне аз я използвам с такава идея, както и за обединяване на определен кръг хора. Никога не съм използвала кариерата си за нещо комерсиално и вулгарно, с музиката си не съм търсила мъже в живота си".

Преди 8 години Валя напусна "Пайнер", след което отново се върна в компанията. За това кое е провокирало това нейно решение тогава и дали съжалява, че отново си с тях, подчертава:

"Това беше един друг период в живота ми. Тогава може би исках да опитам нещо друго като изпълнител. Но по-важното е, че аз през този кратък период, в който не бях във фирмата, не изневерих на "Пайнер" - не отидох в друга фирма, а бях самостоятелен изпълнител. След което съдбата отново ни срещна и подписах втори договор с тях. Явно моето място е там. И съм щастлива, че с г-н Димитров имаме добри бизнес и приятелски отношения".

В последните години изпълнителката отсъства от концертите на "Планета", въпреки силните си песни. Феновете на жанра коментират този факт в интернет пространството и негодуват.

"На много от събитията съм получавала покана, но не съм присъствала. Моят договор не ме задължава всеки път да съм на тези концерти. Хубаво е, че феновете имат интерес към мен и песните ми, но миналата година аз направих едно много хубаво участие на концерта на сръбската звезда Миле Китич в "Арена Армеец" в София и там пях пред 16 000 души. Това беше голямо предизвикателство за мен и съм благодарна на Миле, че отправи покана именно към мен. Аз не бях просто подгряваща певица, а гост-изпълнител в неговия концерт, което може само да ме ласкае" - разказва певицата и добавя още за взаимоотношенията си със сръбската звезда:

"Миле Китич е страхотен човек и певец, аз съм изключително благодарна, че имах възможността да работя с него и бенда му. Всичко започна от мое участие в столичен клуб, където той дойде, тъй като през деня е имал срещи с медиите за концерта му в София. Вечерта се запознахме, попяхме заедно и той се впечатли от гласовите ми възможности и каза, че пея много добре сръбски песни. Тогава той лично ме покани да бъда гост-изпълнител на неговия концерт в „Арена Армеец” и така започна нашето приятелство. Имаме страхотни взаимоотношения и съм щастлива, че споделихме една сцена заедно".