След романа „Интервю с вампир“, пожънал завиден успех както на световната книжна сцена, така и на големия екран, и своеобразната биография на по-различния вампирски образ – този на сексапилната рокзвезда-кръвопиец, по-известен като „Вампирът Лестат“, третата част от поредицата „Вампирски хроники” на Ан Райс е вече факт на родния книжен пазар. Дългоочакваното първо българско издание на „Царицата на прокълнатите“ е в превод от английски език на небезизвестната Светлана Комогорова-Комата.

Любимият на мнозина вампир – мрачно-харизматичният, сексапилно-тайнствен Лестат дьо Лионкур, продължава да сее около себе си влудяваща страст по време на нощните си похождения, докато подготвя големия си концерт в Сан Франциско – концерт, който ще промени изцяло установения до момента ред не само в подземния свят на кръвопиещите, но може би и на всички живи по света…



Със силно въздействащата си музика Лестат пробужда царицата на прокълнатите – древната покровителка и създателка на вампирската раса Акаша, която възкръсва от 6000-годишния си дълбок сън, за да задейства ужасния си план да „спаси“ човечеството от самото него и да „сбъдне всички митове на света“, като издигне себе си и своя възлюбен избраник Лестат като богове. Междувременно тайнствен, но ярък сън се явява на мнозина – и вампири, и смъртни – по целия свят: две червенокоси близначки с пронизващи зелени очи преживяват неописуема трагедия, а пред сънуващите бавно и мъчително се разкрива смисълът на този сън. Докато те вървят заедно по пътя, някои ще загинат, а други ще станат жертва на още по-страшна участ в края на дългото пътуване.

Многопластовият сюжет в „Царицата на прокълнатите“ се разгръща на фона на обширна и богата на детайли картина на чувствения свят на вампиризма, за да ни върне към неговото начало, поставено преди 6000 години. Постепенно се разкриват историите на Първото поколение кръвопиещи – от Египет през Южна Америка до Хималаите и до най-затънтените кътчета на земното кълбо, където вампирите са оставили своя белег. Кръвопийци биват сътворявани и изпепелявани, извършват се мрачни ритуали на древни създания, ловуващи из съвременния свят… Всичко това най-сетне ни отвежда до онзи миг през XX век, когато се решава съдбата на „живите мъртви“, а може би и на всички останали на Земята…



Чрез този спиращ дъха роман Райс успява още по-подробно и увлекателно да развие свеобразната дяволска митология, която се заражда още в Древен Египет и стига до съвременния урбанизиран и технократски свят.

Подобно на „Интервю с вампир“, и „Царицата на прокълнатите“ е филмирана през 2002 година, но този път в ролята на съблазнителния Лестат не е Том Круз, а ирландецът Стюарт Таунсенд, докато прелестната Акаша е представена в целия си блясък от покойната актриса и r&b певица Алая.