Филмовата звезда Жан-Клод ван Дам е известен сред родните кинаджии с навика си да пуши марихуана дори на снимачната площадка.

В същото време е една от най-дружелюбните холивудски звезди, подвизаващи се у нас, разказва каскадьорът, който вече е снимал два филма с белгиеца, Иван Нешев.

Бившият юноша на столичния "Люлин" само пет-шест години откакто се е ориентирал към трудната професия на филмов каскадьор, вече е играл в доста филми със звезди като Ван Дам, Силвестър Сталоун, Чък Норис, Долф Лундгрен, Сара Браун, Мишел Лий и много родни знаменитости.

"По принцип звездите се държат много приятелски с всички на снимачната площадка - разказва Нешев. - Екшън актьорите имат и особено отношение към каскадьорите и дубльорите си, защото знаят колко тежка и отговорна е работата ни. Държат се с нас като с равни, нищо че сме българи и работим за жълти стотинки в сравнение с колегите ни в Америка.

Всеизвестно в киносредите е, че Жан Клод ван Дам обича да пуши марихуана, разказва Иван, като уточнява, че не разкрива кой знае каква тайна.

"Ван Дам има навика да се затваря в караваната си на снимачната площадка и да пафка ганджа. Е, никой от нас не е влизал там с него, за да може да потвърди от първа ръка, но тези работи се научават мигновено, тъй като сме един колектив. Това обаче изобщо не му пречи на работата, напротив - може би дори така се зарежда. Жан-Клод е голям професионалист. Освен това има и голямо сърце, говори с всеки, на всеки е приятел. Дори по време на снимки се храни с нас, каскадьорите, които му партнираме в сцените. Ван Дам не е никак претенциозен към храната за разлика от други свои колеги. Сталоун, Долф Лундгрен и повечето други холивудски асове си водят собствени готвачи и въобще екип, който лично ги обгрижва", разказва Нешев.

Именно с белгийския майстор на бойните изкуства Иван е участвал вече в два филма.

Първият е "Непобедимите 2", където е снимал и със Слай и Долф Лундгрен, и все още неизлезлият по екраните "Пътят на орела". Там играе дори две роли, като в едната Ван Дам го застрелва.

"Сцената е такава, че Жан-Клод разбива една врата, зад която съм аз, и ме убива", повдига завесата Иван.
Във филма това се случва за три-четири секунди, но подготовката и заснемането са дълъг процес, обяснява Нешев.

"Изглежда много просто, но изисква специална подготовка. Ван Дам стреля срещу мен с пистолет с халосни патрони, но камерите са пред и зад нас. Точно когато той гръмва зад главата ми, трябва да шурне кръв. Затова отзад на главата си имам един специален взрив и капсула с "кръв", а в ръката си държа детонатора. Трябва да има идеален синхрон, иначе сцената се проваля и трябва да се повтори, а това струва пари. Но аз го изиграх от първия път", не без гордост казва Нешев.