Иван Главчев, по известен като Ванко 1, е един от най-разпознаваемите рапъри в България. Осъден е на 12 години затвор за склоняване към проституция, но излежава само 4 години и 7 месеца от тях.

Скандалният рапър и бизнесмен се жени официално за дългогодишната си приятелка, докато лежи в затвора, от нея той има двама сина и една дъщеря.

Сега Ванко 1 се изявява главно като изпълнител и като мениджър и продуцент на моделката Николета Лозанова, която наскоро сключи брак с любимия си – футболиста Валери Божинов.

- Ванко, жена ти не се появява много в медийното пространство, опиши каква е и с какво точно тя те накара да имаш от нея двама сина и една дъщеря?
- С други не мога да я сравнявам, но тя е човекът, който винаги е бил до мен. За нея най-важно е било семейството. Не може тази жена да те чака толкова време, когато си в затвора, явно тя много ме обича, а за нея мога да говоря само суперлативи. Тя мрази медиите, не обича камерите и спрямо мен няма его, тя просто непрекъснато стои до мен и ме подкрепя. Дори и когато греша.

- Докато беше затворник, децата ти знаеха ли, че татко им няма да ги вижда за известно време, идваха ли ти на свиждане, или ги държеше далеч от всичко това?

- Децата ми са знаели, че съм в затвора от самото начало, аз съм държал така да бъде и да не им бъде абсолютно нищо спестявано! Те са ми идвали на десетки свиждания в затвора, в месеца поне по два пъти са ми идвали на свиждане и съм ги виждал.

- Докато беше в затвора, ти сключи брак с майка им, каква беше причината точно там да го направите?!

- Аз брака като подпис никога не съм го чувствал като нещо важно. Просто в затвора такива бяха обстоятелствата, че ако жена ми не се води на моята фамилия, не може да ми идва на свиждане по-често. Нашето законодателство позволява, майка ми и ако тя ми е законна жена, да ми се води като помощник-адвокат и тогава тя идва отделно от законните ми свиждания, така на аванта се виждаме по-често, това се нарича „адвокатско виждане”. Иначе ние винаги сме си били като семейство с нея и подписът не е бил важен за нас.

- Чувстваш ли се виновен, справедливо ли беше осъден?
- Едно на ръка е, че съм невинен, а другото е, че съм преминал през толкова неща и това, че съм лежал толкова много - 4 години и 7 месеца. През това време, аз никога не съм се оплакал, като вдовица... както правят някои... Приемам, че такива са били обстоятелствата и че човек се бори и гледа напред, като отстоява себе си.

- За мен беше голяма находка участието на Николета Лозанова в кавъра на същото парче, което възроди старото „Истински обичана”!... Последните ти дуети бяха скандални - с Азис, сега и с Николета!... Мишо Шамара не те ли изревнува, че го „заряза”?
- Аз мисля, че целта с дуета ми с Николета, вече Божинова, изпълни своята задача, успяхме да провокираме хората и да ги накараме да бъдат по-активни. А такава активност нямаше и по изборите, защото във „Фейсбук” имаше отчетени около 30 000 човека, които искаха да спре Николета Лозанова да пее!... Аз знам, че те плюят, но гледат, сега нека да очакват от Николета още нови и различни неща. 95 % от младите момичета в България искат да приличат на Николета, и под какъвто и ъгъл да я гледат - тя е една успяла жена!

- Как се развиват нещата с твоя емблематичен хотел с прословутата „Статуя на свободата” – държавата го конфискува? Ако иска някой да прекара една романтична нощ в хотела например, ще може ли да го ползва или все още вие се съдите за собствеността му?
- Ние продължаваме да се съдим, но вече в Страсбург, където вярвам, че има истинскo правосъдие. Тази сграда никога не е функционирала като хотел, това си е бизнес сграда, а останалото е измислено от медиите.

- Къде мислиш да отпразнуваш Нова година, имаш ли специални планове за празничната вечер, с кого?
- Трябва да си забелязала вече, че контактувам с един малък кръг от едни и същи хора, като Азис, Николета и Валери Божинови, Мартин Карбовски. Още няма нищо конкретно, но един от вариантите е, че аз и семейството ми, може да бъдем заедно с Азис през новогодишната нощ.

Интервю: Светлана Терзиева - Сесил