Зад добродушния вид на ангелогласната Ваня Костова се крие особено чепат характер. 61-годишната певица, която на 10-и септември прекрачи прага на Къщата на „ВИП Брадър”, е много властна майка и зла свекърва, одумват я съседите на Ваня и 37-годишния й син Боян, твърди "Уикенд". Певицата наистина била всеотдайна майка и баба, но с много инатлив нрав и обсебващ характер. Истината за нейната същност лъсна под прожекторите на Големия брат. Естрадната звезда е във война със съквартирантите си Валентин Кулагин и Божана Кацарова, а по време на една от последните мисии, изплува тайната, че Ваня често е отправяла злостни коментари зад гърбовете им. Същевременно дни по-късно се отмята от вече изреченото и се прави на тяхна първа приятелка.


Подобно поведение Ваня Костова имала и сред най-близките си хора. Изпълнителката на „Очила и стар рефрен” командорела сина си и снаха си Стефания, които не смеели да й противоречат. Неслучайно младите живеели в жилище, близко до това на Ваня, на съседен етаж. Под претекст, че иска да помага в грижите за малката си внучка Ванеса, ангелогласната певица често ги инспектирала и следяла изкъсо семейния живот на сина си. Дълги години в музикалните среди се шушукаше, че Ваня изцяло е обсебила наследника си и му пречи да се задоми. Боян имал само една сериозна приятелка и това давало повод за най-различни слухове.

В един момент Ваня дори си внушила, че колежката й Ева Найденова от „Фамилия Тоника” й прави черни магии, затова със сина й са нещастни в любовта. Още при влизането си във „ВИП брадър” Костова направи първата интрига в Къщата, намеквайки, че вдовицата на Гого се занимава с вещерство. „Ева злоупотребява с алкохола и прави черни магии. Напуснах „Фамилия Тоника” заради нея, по-скоро заради семейство Найденови. Не мога да се разбирам с хора, които правят магии. Женското царство не ме притеснява, защото който нож вади, от нож умира”, заяви при влизането си в риалитито Ваня.

Вече в предаването, тя демонстрира чудесни отношения с някогашната си колежка и даде вид, че всичко лошо е забравено. Според запознати, именно Ваня станала причина за раздялата на сина й с голямата му любов – македонска красавица на име Мелина. Влюбеният до уши Боян дори възпял любовта си към Мелина в първата си авторска песен, която носи същото име. Под претекст, че трябва непрестанно да пътува с нея на турнета из страната, Ваня пречела на връзката на Боян с Мелина. В крайна сметка разстоянието си казало думата, македонката го изоставила и разбила сърцето му.