Сценарист в шоуто „Стани богат" е първият финалист в литературното шоу на БНТ „Ръкописът".

Писателското риалити стартира в сряда вечер едновременно в ефира и с прожекция на открито пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" в София.

Преподавателят по география в Софийския университет доц. Георги Бърдаров с романа „Аз още броя дните" спечели началната голяма битка в състезанието между дебютни романи на БНТ. Той си осигури място на финала в оспорвана надпревара с конкурента си Денис Българанов.

„Ръкописът" е замислен като шоу за литературни таланти, което след 12 епизода ще даде шанс на един ръкопис да стане роман. За да представят предаването, във фоайето на библиотеката се събраха 72-мата участници, водещият - писателят и драматург Георги Тенев, журито - писателите Ваня Щерева, Захари Карабашлиев и Владимир Зарев, режисьорът на формата Милко Лазаров, директорът на издателството, което ще публикува спечелилия роман - „Сиела" - Константин Йорданов, шефовете на БНТ Вяра Анкова и Севда Шишманова. Първоначално зрителите видяха първата група от 12 участници. Те имаха за задача да представят накратко пред журито своя ръкопис.



След предаването обаче се оказа, че именно журито е подразнило най-много зрителите, по-конкретно - Ваня Щерева. Тя се държеше арогантно и неадекватно с авторите, превземайки се сякаш е от величината на Блага Димитрова, ако че е издала няколко на брой спорни книжлета.

За разлика от нея, улегналите и авторитетни писатели проф. Владимир Зарев и Захари Карабашлиев се опитваха да изкопчат интересни неща от участниците, но невинаги им се получаваше. В социалните мрежи зрители на „Ръкописът" коментираха, че поредният проект на БНТ очевидно е направен, за да точи държавни пари. Имаше и такива обаче, на които предаването им бе харесало.

Иначе участниците трябваше да се справят с няколко големи предизвикателства. Първото бе срещата на 12-те с едно от златните момичета на българската художествена гимнастика Лили Игнатова.

Тя разказа вълнуваща случка от кариерата си, а конкурентите трябваше да провокират фантазията си и да създадат сюжет в кратък текст. Всеки участник представи написаното пред журито и то определи кои четирима претенденти да останат за следващата задача. Разделени в групи по двама, те се озоваха в провинциален цирк и в домашен пчелин.

След като представиха в литературна форма своите преживявания там, участниците се изправиха отново пред журито, за да прочетат текстовете си. Така бяха излъчени двамата финалисти в епизода - Денис Българанов и Георги Бърдаров.

На тях се падна задачата да представят накратко своите романи в рамките на минута пред писателката Емилия Дворянова. Журито взе окончателното си решение и за сигурен финалист от първия епизод на „Ръкописът" бе избран Георги Бърдаров.