Тримата съвременни писатели, които ще оценяват участниците във формата на БНТ „Ръкописът“, са Захари Карабашлиев, Ваня Щерева и Владимир Зарев.

Романът „18% сиво“ на Карабашлиев беше най-високо класираният български роман, написан след 1989 г., в проекта „Голямото четене“. Образцов дом “ на Ваня Щерева е с изчерпани четири издания, а „Разруха“ на Владимир Зарев“ е определен от европейската критика за “Романът на прехода в цяла Източна Европа“. Литературното трио ще има трудната задача да оценява 72-мата участници, чиито ръкописи бяха допуснати до финала след тежък кастинг.

Водещ на формата и защитник на участниците в шоуто за литературни таланти ще бъде писателят и драматург Георги Тенев.

В уникалното предаване на БНТ зрителите ще станат свидетели на процеса на творческо писане, участниците ще се срещат с най-четените съвременни писатели, ще бъдат поставяни в ексклузивни ситуации, които след това ще трябва да опишат в различни жанрови форми. В продължение на 12 епизода всеки от конкурентите има възможност да докаже пред зрителите, че точно неговият роман заслужава да бъде издаден.

„Ръкописът“ ми дава шанс като член на журито да сбъдна една своя отдавнашна мечта – да откривам таланти. Непрекъснато получавам текстове от непознати хора и обикновено съм строга и честна, което не се приема много добре, защото често истината боли.

Любопитна съм за срещите с участниците, и съм убедена, че на зрителите също ще им бъде интересно да гледат предаването. Радвам се, че именно БНТ пое тежката отговорност и грижа да възпитава, а не да се съобразява с масовия вкус. Казвам тежка, защото тя е с цената на рейтинга, а той се прави обикновено от пошлото. Този формат доказва, че има смисъл. Оттук нататък ще става все по-интересно.

С колегите ми от журито ще търсим потенциала за развитие на участниците, те ще минат през страшно много задачи, много „кръгове на ада“, ще се срещнат с много любопитни хора от света на литературата и изкуството, които ще им помагат в изпълнението на тези задачи. За тях това ще е едно училище, а за зрителя, вярвам, ще бъде любопитно да надникне в „кухнята“ на създаването на един текст“, каза Ваня Щерева.

„Приех да стана жури в „Ръкописът“, защото в България днес страшно малко се говори за словото и книгите. За мен е похвално това, че по националната телевизия отново ще се заговори за литература. Защото в последните години българската култура беше натикана в задния двор на общественото внимание. От това, което видях и прочетох до момента, ми прави впечатление, че в голяма част от тези добри ръкописи, защото тук все още няма изцяло изградени романи, се разглеждат съвременни проблеми, разсъждава се върху света, в който живеем, поставят се социални проблеми, което според мен е важно. Това, което не достига на участниците, първо, разбира се, е опит, и второто – тук е на кантар кое ще надделее – дали таланта, или умението. Като че ли умението преобладава, а талантът там, където го има, все още е неопитомен, бъбрив, и трябва да се шлифова. Талантът е като благородния камък – трябва да се шлифова, за да блесне в цялата си сияйна сила и да освети текста“, коментира писателят Владимир Зарев.

„Любов, раздяла, престъпление, свобода, война, самота… Темите в този формат са и темите, които са вълнували и ще вълнуват хората винаги. Вярвам, че „Ръкописът“ ще грабне сърцата на зрителите на БНТ и с участниците, и с историите си. На избраните да участват предстоят вълнуващи и пълни с предизвикателства седмици. Ще се срещат с едни от най-интересните хора в на-различни области на изкуството, ще изпълняват литературни задачи, ще разказват истории, ще влизат в роли, ще се борят да осигурят мястото си във втората част на ръкописа. Целта на всеки е да стигне до края, до публикуването на романа в най-голямото българско издателство – „Сиела“. И оттам – до сърцата на читателите“, коментира Захари Карабашлиев.

Стотици изкушени от литературата изпратиха през последните няколко месеца своите първи непубликувани творби, за да се включат в риалити формата на БНТ, но само 72-ма от тях се класираха за голямата битка на кастинга през юни. Тогава всеки един от тях получи задачи от селекционната комисия, в чиито състав бяха Севда Шишманова – програмен директор на БНТ1, режисьорът на формата Милко Лазаров, чийто сценарий за филм беше награден тази година в Кан, Георги Тенев – писател и водещ на „Голямото четене“, който ще бъде ментор на уникалния формат, Милена Цветанска – журналист на БНТ и продуцентът Красимир Иванов, координатор на формата с италианската обществена телевизия RAI.