„Движещи се” картини на Ван Гог. Така американското издание Variety нарече кадрите от късометражния филм на Теодор Ушев „Сляпата Вайша”.

„Авторът използва цифрова техника за линогравюра, в която цветовете са анимирани поотделно, като така успява да постигне тази прилика”, обясняват още от списанието. „Исках филмът да носи усещането за стара книга, за приказка, която се крие в таванската стая на прадядо ни”, обяснява самият Ушев. Той получава признание от чуждестранната критика за сериозната тематика на творбата си, с която грабва вниманието както на децата, така и на възрастните.

„Анимацията не е само за малките и не служи единствено за забавление”, категоричен е Тео.

„Сляпата Вайша” проследява живота на момиче, което вижда миналото с едното си око, а с другото прозира в бъдещето. Лентата е вдъхновена от едноименния разказ на Георги Господинов, а в нея звучи музиката на Никола Груев – Котарашки.



Десет дни преди церемонията по връчването на наградите „Оскар” букмейкърите нареждат „Сляпата Вайша” на второ място по вероятност за отличието със среден коефициент от 4,5. Въпреки това най-много киномани залагат парите си на Ушев.

Според статистиката на oddschecker.com, в който е поместена информация от над 25 букмейкърски сайта, една трета от хората, пробвали хазартния си усет в тази категория, са предпочели именно българина пред останалите четири претенденти за статуетката.
След като стана категоричен отличник в сезона на наградите досега, La La Land е начело на всички прогнози за предстоящите оскари.

Ето защо коефициентите за мюзикъла са изключително ниски – печелим едва пет цента на всеки долар, който заложим за режисьора на проекта – Деймиън Шазел. Въпреки това почти 50% от любителите на седмото изкуство са заложили именно на La La Land в категорията за най-добър филм.

Неочаквано, имайки предвид ранга й в актьорските среди, Мерил Стрийп е с най-малък шанс за „Оскар” за главна женска роля, посочват сайтовете за залози. Букмейкърите ще изплащат по 6700 долара на всеки броени $100 на името на звездата.