И през 2019-а Варненският драматичен театър при Tеатрално-музикален продуцентски център Варна по традиция гостува в началото на годината в София с най-новите си постановки. Столичани ще могат да видят през февруари и март на различни сцени петте най-нови варненски заглавия: „Драконът“, "Изборът на Марта“, „Приключения опасни със герои сладкогласни, „Магьосническо езеро“ и „Телефонът на мъртвеца“. Различни като жанр и режисьорски прочит, те свидетелстват за интересните творчески търсения и естетически постижения на една от водещите театрални трупи в България.

„ДРАКОНЪТ“ с 3 представления
11 и 12 февруари, 19.00; 12 февруари, 16.00, Театър „София“

Гастролът започва на 11 и 12 февруари, 19.00, Театър „София“, с топ спектакъла „Драконът“ от Евгений Шварц на големия режисьор Явор Гърдев. Това е неговото грандиозно завръщане на варненската сцена, която още помни знаковите му постановки „Бастард“, „Марат/Сад“, „Крум“ и „Калигула“, задали в началото на милениума нова посока на театралното мислене в България.
Пиесата „Драконът“, забранена по времето на Сталин, режисьорът дефинира като притча за въплъщенията на властта, която поразява с актуалността си. „Когато детските писатели започнат да пишат за възрастни, въображението им с болезнената си проницателност направо разбалансира света. Това е пиеса за дълбоките човешки интуиции и мотивации, по отношение на които политическите идеологии са само вторична маска, риторическо алиби“, обяснява Явор Гърдев подхода си към текста, превърнат от него в блестяща антиутопия. Сценографията и костюмите са дело на Свила Величкова, музиката е на Калин Николов. Главните персонажи защитава с изключително майсторство звездната актьорска четворка: Михаил Мутафов, Михаил Билалов, Стоян Радев и Ованес Торосян, заедно с младия Ненчо Костов, 16-годишната Александра Златева от Детско-юношеския театър „Златното ключе“ и 7-годишния Здравко Кънчев от Детската театрална академия „Питър Пан“ при Държавен куклен театър Варна. Във великолепния ансамбъл се вписват адекватно и останалите актьори от различни театрални поколения.

„ИЗБОРЪТ НА МАРТА“ с 2 представления
13 и 14 февруари, 19.00, Театър „Българска армия“

На 13 и 14 февруари, 19.00, Театър „Българска армия“, ще се играе „Изборът на Марта“, първа постановка в България по пиесата „Без резерви“ от най-известния съвременен каталунски драматург Жорди Галсеран. „Става дума за политик, който се сблъсква с обикновени на пръв поглед хора, а всъщност с шайка мошеници от високо ниво. Трилър, но едновременно с това и пиеса за любовта. А както знаем, любовта е като бурена – тя просто никне и вирее там, където се хване, без никаква логика и причина. И разбира се, това е пиеса за избора, много ефектна и виртуозна пиеса за любовта и избора“, обобщава режисьорът Георги Михалков. Съмишленик в неговата впечатляваща сценична реализация е художникът Петър Митев. А познатите лица от телевизионния и филмов екран Симеон Лютаков и Яна Маринова, заедно с Валентин Митев, Николай Кенаров и Розалия Абгарян, така се въвличат в шеметните обрати на действието, че оставят зрителите без дъх.

„ПРИКЛЮЧЕНИЯ ОПАСНИ СЪС ГЕРОИ СЛАДКОГЛАСНИ“ с 2 представления
15 февруари, 14.00 и 19.00, Театър „Театро“


За 15 февруари, 14.00 и 19.00, Театър „Театро“, е планиран вечният мюзикъл, любим на деца и възрастни „Приключения опасни със герои сладкогласни“ по текст на Недялко Йорданов и музика на Хайгашод Агасян. Това ведро и щастливо представление създават с много любов режисьорът Костадин Бандутов, художничката Даниела Николчова, хореографът Георги Енчев – Гош и голям отбор актьори, сред които Цветина Петрова, Стоян Радев, Гергана Арнаудова, Свилен Стоянов и др.
Песните на Хайгашод отдавна са влезли в учебниците по пеене от първи до седми клас, така че варненското издание на „Х-фактор“ и „България търси талант“ веднага може да започне. В конкурса, в който се състезават магарето Генчо Генчев и гарванът Пенчо Пенчев, се случват редица интересни и поучителни неща. Вие сигурно ще си ги припомните, дори може да пригласяте, когато прозвучи онази популярна песничка: "Ако понякога ти дотежи от чужди обиди и чужди лъжи, ти не замлъквай, ти не тъжи - тихо и просто наум си кажи: Светът е хубав, светът е чудесен, светът има нужда от моята песен."

След шестте февруарски спектакъла, зимният гастрол на Варненския драматичен театър в София продължава през март с още две заглавия и четири представления.

„МАГЬОСНИЧЕСКО ЕЗЕРО“ с 2 представления
16 март, 17.00 и 20.00, „НАТФИЗ“

На 16 март, 17.00 и 20.00, на сцената на „НАТФИЗ“, актьорът и режисьор Стоян Радев ще постави зрителите в предизвикателна близост с героите на Чехов от „Чайка“. Странен е животът им около самотно езеро, в което те сякаш искат да изхвърлят цялата вина за своите неудачи. „За всичко е виновно магьосническото езеро“ - тази реплика от пиесата става отправна точка за разсъжденията върху Чехов и води до смяната на заглавието „Чайка“ с „Магьосническо езеро“. Структуриран минималистично в оскъдна сценична среда, камерният спектакъл от новия сезон на Варненския драматичен театър насочва вниманието към актьорските превъплъщения. А те катарзисно артикулират любовта - чудовищна, объркана, възторжена, копнежна, смешна... Със силно актьорско присъствие се открояват: АРКАДИНА – Веселина Михалкова, ТРИГОРИН – Ивайло Иванов, НИНА – Цветина Петрова, КОСТЯ – Ненчо Костов, МАША – Полина Недкова, ШАМРАЕВ – Свилен Стоянов и др.

„ТЕЛЕФОНЪТ НА МЪРТВЕЦА“ с 2 представления
17 март, 17.00 и 20.00, Театър „Крикор Азарян“


На 17 март, 17.00 и 20.00, в Театър „Крикор Азарян“ напразно ще звъни... „Телефонът на мъртвеца“. Докато в един момент някой ще отговори на обаждането и това ще бъде завръзката към едно странно и крайно объркващо пътешествие, в което търсят надмощие самотата, омерзението, престъплението, любовта, животът, смъртта. Режисьорът Петър Денчев овладява предизвикателствата в забележителния текст на Сара Рул с близките и до белетристичното му творчества средства на парадокса и иронията в стил ноар. Резултатът е един модерен спектакъл, в който интелектуалното и театралното, подкрепени от оригиналната визия на Петър Митев и музиката на Христо Намлиев, достойно си съперничат. Забележителна игра на Симеон Лютаков, Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Милена Кънева, Полина Недкова и Николай Божков.

Билети в eventim.bg и на съответните театрални каси.