Близо 90 музиканти ще излязат на сцената в Зала 3 на НДК под палката на баронеса Любка Биаджони цу Гутенберг за тържествения Коледен концерт на 15 декември.

Гост звезда ще е джаз и поп асът Васил Петров, а програмата ще е микс от популярни и обичани тематични песни за най-големия християнски зимен празник – от Хендел и Менделсон до американска коледна класика от ХХ век и т.н.

Маестра Биаджони и българският Франк Синатра се познават още от студентските времена в Консерваторията, а преди 4 години тя го преоткрива и осъществява две съвместни изяви с него у нас. По покана на най-нежния БГ диригент Васил Петров неотдавна очарова с меден глас германската публика, посети и семейния дворец на фамилия Гутенберг в Бавария. Той ще изнесе два коледни концерта и в Германия.

Формацията на Любка Биаджони - „София Симфоникс“, ще е другото основно действащо лице на подиума в Зала 3, където атмосферата между музиканти и публика ще е по-разчупена, за да се почувства всеки присъстващ обгърнат от изкуството. Пълният състав на „симфониците“, който маестрата използва в оперни изпълнения, е от 70 музиканти и 50 хористи. За прослушвания и включване в него вече пристигат и много български инструменталисти и певци, които за постоянно живеят в чужбина, издаде тя.

„Навсякъде по света държа да се знае, че те са българи. Разбрах колко златни са моите музиканти, макар да нямат страдивариуси. Високо изкуство може да се прави и с по-малко пари“, изтъкна Биаджони. „София Симфоникс“ вече имат чудесна зала за репетиции в НДК, а самите репетициите с тях са истински празници, похвали се маестрата.

Любка Биаджони създава „София Симфоникс“ през 2013 г. „почти по принуда“, когато спешно трябва да бъдат събрани опитни музиканти за определено участие, а Софийската филхармония не е в състояние да реагира на момента. Когато малко по-късно тя напуска огорчена Филхармонията, където е щатен диригент, много от тях се консолидират около нея в новата формация, защото и за двете страни, диригент и музиканти, е нужна посока в творческите търсения. Баронесата твърди, че е избирала хората, с които ще работи, по духовната им същност, за да подарят заедно на публиката нещо не комерсиално, а чисто и истинско.