Днес, на Дванадесетата световна среща на българските медии в Прага, Чехия, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света, станаха ясни номинираните в област „Бизнес” за Награди „Евлогий и Христо Георгиеви”. Номинациите, които са излъчени от браншовите бизнес организации, обяви председателят на Организационния комитет на наградите Христо Тучев.

За мотивите си, да представи номинациите именно на световния форум, той заяви: „Евлогий и Христо Георгиеви осъществяват своите бизнес успехи в емиграция. Българите, живеещи в чужбина са тези, които би трябвало да следват техния пример. Посланието е към всички тях и затова го правим тук в Прага пред българските медии в чужбина. С примера на Евлогий и Христо Георгиеви искаме да вдъхновим всички наши съграждани зад граница.”



Първата номинация в област бизнес е за Васил Терзиев - съосновател и изпълнителен директор на софтуерна компания Телерик. Терзиев има бакалавърска степен по „Бизнес администрация“ от Американския университет в България. Преди да създаде Телерик, заема различни позиции в компании от високотехнологичния и инвестиционния сектор, както и сектора на недвижимите имоти. След придобиването на Телерик от американската компания Progress Software през 2014 „Телерик“ става „Telerik, a Progress Company“, а Терзиев поема поста главен директор „Иновации” в Progress. На тази позиция Терзиев отговаря за дългосрочната стратегия за разрастването на Progress, идентифицирането на нови пазари и развитието на иновациите. В момента компанията Telerik, a Progress Company е носител на над 300 световни награди и е водещ работодател в България за шест поредни години от 2007 г. През 2015 г. Компанията организира и изцяло финансира образователната инициатива „Академия на Телерик“, която предоставя безплатно обучение по програмиране за всички възрасти. Академията включва пет подинициативи, които помагат на хиляди ученици, студенти и млади хора, които искат да се преквалифицират, да развият практически умения в сферата на разработката на софтуер и да се реализират успешно в ИТ индустрията. На 17-ти май 2016-та Телерик официално става част от глобалния бранд на компанията майка Progress и започва да оперира под бранда на Progress в България и глобално. Компанията потвърждава ангажираността си към „Академията на Телерик“, както и към развитието на технологичния сектор в България. Заради успеха и приноса си към обществото досега „Академията на Телерик“ запазва името си и става „Telerik Academy by Progress“. Progress разширява инвестицията си в нея, като до края на 2016-та ще удвои преподавателския екип в София и ще добави нова зала за обучения в столицата.



Втората номинация е двойна и е за Светлин Наков и Христо Тенчев, основатели на първия Софтуерен университет в България СофтУни.Софтуерният университет дава възможност за качествено образование за софтуерни инженери с практическа насоченост, професия и работа в софтуерната индустрия, както и възможност за диплома за висше образование. Основна цел и мисия за екипа на университета е да направят хората, които обучават, истински професионалисти в софтуерната индустрия и да се ангажират с намирането на работа по придобитата специалност "софтуерен инженер".Светлин Наков е известен като лектор, софтуерен инженер, ръководител на софтуерни проекти, предприемач и вдъхновител на хиляди млади хора. Той е участвал като главна движеща сила в изграждането и развитието на най-големия обучителен център за софтуерни инженери в България - Софтуерната академия на Телерик. Светлин е носител на Наградата "Джон Атанасов" на Президента на България и има опит като хоноруван преподавател по компютърни науки в СУ "Св. Климент Охридски", НБУ и ТУ-София.Христо Тенчев е изпълнителен директор и основател на XS Software - българска компания за разработка на онлайн игри. Тенчев основава компанията докато е още в училище. В момента компанията му е най-голямата у нас за разработка на компютърни игри, в нея работят над 150 души, а годишната печалба надхвърля 5 млн. евро. Завършил “Компютърни системи” в ТУ, Тенчев разбира в дълбочина проблема с българското софтуерно образование от двете страни - на студентите и на работодателите в ИТ сферата. Той е един от двамата българи, които се наредиха в престижната класация „Топ 30 под 30” на списание „Форбс” , в категорията за социално предприемачество.



Дневният ред на ХII световна среща на българските медии, която ще продължи до 21-ви май, включва дискусии по проблемите на българските медии зад граница, както и културна и бизнес тематика от национално значение.

Припомняме, че Награди „Евлогий и Христо Георгиеви” се връчват за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса. Номинираните в другите две области са както следва:

Номинирани в област „Образование”:

Проф. Минко Балкански - един от най-големите физици в света и почетен професор в университета "Мария и Пиер Кюри", където оглавява лабораторията по физика на твърдото тяло. Носител на орден „Стара планина“ и отличието „Мигрант на годината“ за 2004-та година;

Проф. д-р Григор Горчев, пионер във въвеждането на роботизираната хирургия в Източна Европа, бивш почетен ректор на Медицинския университет в Плевен и член-кореспондент на БАН, съветник по здравната политика във втория мандат на президента Георги Първанов. От 2003 г. Горчев е и съсобственик на специализираната АГ болница "Света Марина" в Плевен.

Проф. Христо Глушков - историк, най-големият изследовател на дейността на карловските дарители Евлогий и Христо Георгиеви, автор на единствената моногарфия, посветена на живота и делото на двамата братя, озаглавена „Евлогий и Христо Георгиеви – живот и дейност”.

Номинирани в област „Дарителство”:

Иван Станчов – български дипломат от кариерата, кавалер на ордена на почетния легион на Франция, носител на орден „Стара планина” 1-ва степен, носител на медал за отлична служба от армията на САЩ, съветник по външнополитическите въпроси на двама български президенти, бивш посланик на Република България във Великобритания, създател на Фондация Карин дом - първата НПО в България, която въвежда съвременни методи на работа с деца с увреждания, в дарения от Станчов център „Карин дом”, дарител на Националния исторически музей.

Иван Анев – български инжeнер-химик от Хайделберг, Германия, бивш преподавател в ХТМУ София и най-щедрият дарител на Български червен кръст (БЧК). По волята на починалата си съпруга той дарява наследството й в размер на 205 000 евро за 24 броя медицинско оборудване за животоспасяващи процедури за лечение на деца с тежки заболявания. Оборудването е дарено на 9 болници в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Благоевград и Самоков.

Софка и Жельо Желеви, родители на Валерия Желева - една от жертвите на пожара във влака София-Кардам. Носители на наградата „Достойните българи” за 2013-та година. Сем. Желеви даряват средствата от полученото държавно обезщетение на 5-те учебни заведения, където е била възпитавана и се е обучавала дъщеря им: Детска ясла „Пролет” в Добрич, целодневна детска градина „Дора Габе” в Добрич, училище „Св. Климент Охридски” в Добрич, Хуманитарната гимназия в Добрич, както и Химическия факултет на Софийския университет.

Церемонията по връчването на Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви” ще се състои на 24 май в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” от 18 часа, параден вход.