Реших да стана режисьор, когато разбрах, че нямам талант за актриса.

Така отговаря младата носителка на престижната награда "Ст. Камбарев 2001" Василена Радева на въпроса защо се е спряла на режисурата за своя професия. През първите години на съзнателния си живот тя е изцяло отдадена на актьорството.

Качва се на сцената едва 10-годишна. Първоначално ръководителят на детския театрален състав в родния й град Провадия й поверява ролята на пеперуда. След като установи, че се движа ужасно неритмично, ми смени ролята и станах константно цвете, спомня си със смях режисьорката.

Тя е родена на 23 юли 1982 г. в Провадия. Майка й Марта Радева е учителка по литература. За нея мога смело да заявя, че призванието й е да е учител, твърди Василена. Баща й Валери Радев също е филолог по образование, но работи като секретар в общината на града. Брат ми е с година по-голям от мен и това, на което ме научи в детството ми, е да нося на бой. Режисьорката разказва, че двамата са били доста палави като хлапета.

Любимата ни поразия бе да ловим риба в хола на апартамента, спомня си Василена.

Брат й Иван Радев е завършил балканистика и румънистика в СУ "Св. Климент Охридски". Живее в София, работи като кореспондент за националната информационна агенция в северната ни съседка. След 7-и клас Василена напуска родния град и отива да учи в Първа езикова гимназия във Варна. Там продължава с актьорството, записвайки се в театралния състав "Златното ключе". Като ученичка в гимназията започва да пише. Тогава научава, че има и професиярежисьор. "Осъзнах, че за да постигна нещо като актриса, трябва да положа много повече труд и усилия, отколкото другите деца - заклеймява себе си Василена. И допълва: - Там някъде осъзнах, че актьорът е на сцената и влиза в различни светове, а режисьорът е в сянка, но създава светове и това ми хареса повече."

Веднага след като грабва дипломата за средно образование през 2001 г., Василена кандидатства в София. Приемат я психология в СУ и режисура в НАТФИЗ. Не се замисля нито за миг и избира театралната висша школа. Завършва в класа на проф. Пламен Марков.

Дипломната й работа е през 2007 г. с постановката "Сестри" на сцената на Шуменския драматичен театър. Автор на пиесата е руският драматург Людмила Разомовска. Василена се спряла на творбата й, защото се впечатлила от сюжета. Пиесата разказва за християнската прошка и за това как човек трябва да забрави раните си, за да продължи.

През 2005 г. още като студентка е първият й професионален дебют на сцената на Старозагорския театър. Василена Радева режисира "Вампир" на Антон Страшимиров. Пиесата се приема възторжено от актьорските среди. Екипът два пъти гостува на софийска сцена.

Пиесата грабва и три номинации за "Икар" Мартин Каров е номиниран за музиката си. Актьорът Тигрян Торосан влиза в категорията дебют с ролята си на Динко, а Василена Радева е отличена за режисурата си.

Избрах да режисирам "Вампир", защото Антон Страшимиров е много силен автор, който се вглъбява в тъмната страна на човешката душа, разказва Василена. Признава обаче, че за нея вълнението е еднакво дълбоко всеки път, щом види пиесата си на сцената. Връща се в спомените си през 2003 г., когато поставила компилация от "Саломе" на камерна сцена в театралната академия. Гледах спектакъла в кабинката на осветителите и изведнъж от вълнение станах и започнах да танцувам танца на актрисата. Тогава усетих това чувство на единение между режисьор и актьор, което е несравнимо и неописуемо като вълнение, признава Василена.

Мечтата й е да режисира "Майстора и Маргарита".

Василена обича в свободното си време да бъде сред приятели. Твърди, че има доста такива. Един от най-близките й е колегата й режисьор Георги Георгиев. Човекът, откраднал сърцето й - Ивайло Спасов, обаче няма нищо общо с актьорските среди. Двамата са заедно от 5 години. За него Василена казва, че е като феникс, защото от стари селски мотори създава нови ретро красоти. Той определено ме запали по моторите, преди активно ходех с него по моторджийски събори по-скоро като багаж, но сега нямам време, признава младата режисьорка. Двамата имат и домашен любимец. Четириногата им грижа се казва Кайа.

Живее в двора на къщата им в квартал Суходол. Появила се в живота им преди година. Спасихме я от един приют, в който искаха да кастрират майка й, а потомците, сред които бе и Кайа, да ги умъртвят, спомня си Василена.

Източник: в. "24 часа"