Звезда №1 на родната естрада - Васил Найденов, е взел едно от най-тежките решения в живота си. Певецът се е зарекъл да сложи край на една от най-големите си страсти - тютюна.

Навръх 65-ия си рожден ден, който е утре, на 3 септември, Васко ще скъса и изхвърли последната си кутия с папироси пред очите на дългогодишния си приятел Ивайло, Богдана Карадочева и куп други авери, за да има свидетели, пред които да се закълне, че приключва с пагубния порок. Голямото притеснение на гласовития певец било, че да издържи на димната диета ще е много трудно, тъй като всичките му приятели не изпускат цигарата от ръка.

„Но нали съм зодия Дева, инат съм и ще успея!", зарича се амбицираният Васко. И тази година на 3 септември, за полуюбилея си той ще спретне купон за най-близките си приятели край морския бряг. Изпълнителят на „Адаптация" и „Всичко ми е наред" е закоравял пушач от десетилетия, но след като надхвърлил 60-те, страхът от вредите на тютюна го докарал почти до невроза. Васко се подплашил и от това, че вместо да се ограничава, пушел все повече и стигнал до 2 кутии, без да може да се ограничи. Обадили се и стари травми - гърлото на певеца го наболявало, тъй като преди години, докато бил в казармата, претърпял тежка операция. Оттогава гласът му спаднал и добил специфичния дрезгав нюанс, който се превърна и в негова запазена марка.

Васил обаче най-вече се стряскал от стария спомен за майка си, която издъхнала твърде млада от заболяване на белите дробове, макар да не била пушач. Самият той неведнъж споделял пред приятели голямата си болка от загубата й. В знак на уважение към най-близкия си човек Васил бил готов да се лиши от едно от най-големите удоволствия - да запали, докато пийва с приятели отбрани питиета.

Хората около него обаче били скептични, макар да не го признавали пред него. Самата Богдана, която е повече от страстен пушач, споделяла в общата компания, че Васко едва ли ще издържи дълго без цигара. „Вярно е, той е дисциплиниран човек и каже ли нещо, не чупи думата на две, но не мога да си го представя на нашите купони с питие в ръка и без цигарка", смеела се Бубата, пише ''Всеки ден''.