„Бяхме бедни, но щастливи!“ - това си припомниха Васко Василев и Ара Маликян за студентските си години, когато двамата световноизвестни цигулари се запознават и са съквартиранти в най-скъпия европейски мегаполис - Лондон.

Малко известен факт е, че концерт-майсторите на Кралската опера в Лондон и Кралския симфоничен оркестър в Мардид са учили заедно и са близки приятели още от тийнейджърсво. Пътищата им се пресичат, когато посещават мастър класовете на забележителния цигулар и педагог проф. Ифра Нийман. И двамата си спомнят с умиление времето прекарано във Великобритания, когато бедният студентски живот ги принуждава да делят малка стая, а понякога – дори легло заедно с още един колега цигулар.

„Бях като църковна мишка в Лондон! По това време Ара беше студент и в Германия - отсъстваше често, а имаше и английско гадже, при което спеше... Така аз и още един цигулар от Франция използвахме неговата стая в общежитието. Един ден обаче се озовахме и тримата в малката стая, защото приятелката на Ара го беше изгонила“, разказва през смях Васко Василев. „Ара ми помогна в най-бедните студентски години, когато се е налагало да ходя два часа пеш до училището“, допълва той.



„Наистина бяхме много бедни тогава. Да, дори се налагаше да делим едно легло, но нищо не се случи между нас!“, споделя с чувство за хумор Ара Маликян – „Имам фантастични спомени с Васко, прекарвахме си страхотно“.

След университета двамата свирят заедно по всички точки на света, включително на турнетата на Ванеса Мей. Днес двамата не пестят похвали един за друг, както в лично качество, така и като професионалисти.

„Васко е един от най-близките ми приятели. Той е невероятен човек и прекрасен музикант – един от най-добрите цигулари в света!“, заявява Ара Маликян.

„Още при запознанството ни веднага ми направи впечатление колко талантлив и интересен човек е Ара. Той е адски топъл - идва от Бейрут и е арменец. Имам много приятели арменци и мога да кажа, че Ара е близък до българския темперамент“, споделя Васко Василев. „Това което най-много ме впечатлява у него като музикант е, че прави много интересни и смели неща. Не се страхува да поема рискове и днес е голяма звезда. Призовавам всички българи да отидат на неговия концерт, защото той е много интересен като музикант, но и като изпълнител“.

На 28 февруари Ара Маликян ще разкаже „Невероятната история на една цигулка“ пред родната публика в Зала 1 на НДК. Той споделя, че очаква концерта си с голямо нетърпение. „Имам много приятели музиканти, които са българи. Знам много за вашата страна и култура. Така че нямам търпение да свиря в България“, каза Ара Маликян.