Цигуларят Васко Василев спонтанно си даде 10-дневна ваканция у дома и се прибра от Токио в София. При това идва с голям подарък.

Той води със себе си известната пианистка Фуджико Хеминг, която чупи рекорди от милиони продадени албуми.

82-годишната Фуджико измина над 9000 км, за да посвири без пари у нас. Тя и Васко ще изнесат 4 благотворителни концерта в София, Пловдив, Плевен и Габрово, в който цигуларят досега не е бил, пише в. "24 часа".

Наред с изявите си у нас Василев е решил да вземе и няколко изпита в Академията за музикално, театрално и изобразително изкуство в Пловдив. Там той е най-възрастният студент.

С изпитванията концертмайсторът на кралската опера "Ковънт Гардън" трябва да приключи до първата репетиция на 15 януари в Лондон. Затова след концерта в столичната зала "България" утре от 19 ч Васко ще тръгне с Фуджико Хеминг за Пловдив.

Там двамата ще свирят в четвъртък от 18 ч не къде да е, а тъкмо в академията пред професори и студенти.

Следващите концерти са на 12-и в плевенската зала "Катя Попова" от 19 ч, а на 14-и двамата ще свирят по същото време в зала "Христо Цокев" в Габрово. Всички концерти са със свободен вход до изчерпване на местата.

Фуджико Хеминг е родена в Берлин в семейството на шведски архитект и японска пианистка. Дебютният албум е издаден в мултимилионни тиражи и я превръща в ненадмината звезда на Япония, където печели 4 поредни награди Gold Disc Awards, рекорд, който никой не е надминал. Пианистката изнася предимно соло рециали, но е свирила и с най-престижните оркестри в света. С Васко са големи приятели и той за втори път я води в България.