Единадесет души бенд от 7 националности, сред които италианец, британец, аржентинец и испанец, ще пазят гърба на Васко Василев на концерта му в НДК на 10 декември.

Седмица преди да навърши 47 виртуозният цигулар получи един от големите си подаръци в аванс – новината, че половината капацитет на зала 1 е разпродаден, и то без да е обявил конкретен репертоар. Близки до момчето-чудо от „Люлин“ издадоха за „Монитор“, че сетлиста ще обхване общо осем годишни времена, тези на Вивалди и Пиацола в съотношение 4 към 4.

След като създадоха усещане за малка нощна музика край езерото в Панчарево в края на август солистите на „Ковънт гардън“ отново ще вдишат софийски въздух в компанията на Васко. Както повелява традицията на всеки негов голям концерт и в този майсторът на тънката струна ще бъде подкрепен от бившата си муза и доверен сценичен партньор Памела Никълсън (пиано, акордеон).

Василев ще разказва своите сърцати истории в звуци с две цигулки на обща възраст 616 години. Едната от тях е „Амати“ и той я носи със себе си навсякъде като ръчен багаж. Изплащал е стойността й в продължение на 20 години.

Инструментите са най-скъпите вещи, които Васко притежава, и са застраховани за колосални суми. Той ги сравнява с войници, защото до сега не са го предавали преди спектакъл, въпреки че струните им могат да се разстроят с времето.

В момента Василев е ангажиран изцяло със сезона в Кралската опера в Лондон, а през ноември му предстои специален концерт в Токио заедно с любимката на Андреа Бочели – оперната прима Светла Василева.

В едно от последните си интервюта за „Монитор“ Васко закачливо отчете, че на фона на инфарктния си график на два континента е успял да завърши не едно, а две висши образования – за цигулар и диригент.

„Самочувствието ми вече е много различно... Единственото, което сега се чудя, е къде прибрахме дипломите наистина, защото след тържествената церемония по връчването не съм ги виждал…“, намигна той.