На 15-ти октомври (вторник) от 18.00ч гостите в Studio 5 ще имат възможността да видят уникалния сборник на технически  и исторически архиви, отразяващи развитието на вагонния парк в Бъгария -  „Пътническите вагони в българските железници“ част 1.

Авторът Стефан Стоичков проследява периода от създаването на железниците през 1867 до днес.

Наред с огромната техническа информация, книгата е изпълнена с исторически факти, връщайки читателя във времената, когато железницата е била важна част от икономиката и бита на хората у нас. Подробно е разгледана съдбата на целия пътнически подвижен състав през различните епохи на неговата експлоатация. Изчерпателна е информацията за значението на железницата по време на войните. Подробно са описани и всички вагони от правителствения парк.

Стефан Стоичков е подбрал над 1200 снимки, повече от 500 чертежа, десетки факсимилета и над 100 обобщаващи таблици. Първият том съдържа около 500 печатни страници оформени в луксозна книга с твърди корици и тежи внушителните 3 кг! Книгата „Пътническите вагони в българските железници“ част 1, представлява фундаментален труд, неиздаван досега у нас.

Книгата влиза за печат  благодарение на съдействието на „Сдружение ЖП моделисти” и дарители, прегърнали идеята, че за цялата 145 годишна железопътна история на България това е първото специализирано издание за пътнически вагони.

За доброто ви настроение, в деня посветен на влаковете ще се грижат Train Station Band със специален концерт от 21.00ч.

дата: 15 октомври 2013 (вторник)
начало: 18.00
вход: свободен