Рене Карабаш представи своя дебютен роман „Остайница“/издание на ИК „Жанет 45“/ на малкия плаж в Лозенец. Младата писателка, актриса и режисьор се включи с литературно четене като част от програмата на фестивала „Арт поток” 2018. Премиерата се състоя в плажния бар „Налей“ на хип-хоп звездата Венци Венц. Гостите на събитието край морския бряг посрещнаха с аплодисменти Рене, която пристигна с лодка и даде старт на литературното четене.

Талантливата писателка заедно с Венци Венц и още техни приятели прочетоха няколко от най-внушителните откъси от книгата на фона на жива музика, свещи и хубаво вино. По време на литературната вечер бяха прожектирани и промо видеа към романа с участието на актрисите Светлана Янчева и Теодора Духовникова.

Романът „Остайница“ е първия по рода си у нас, който засяга темата за албанските клетвени девици. Остайница или още мушкара, виргинеша, мушкобаня, харамбаса, завейтована девойка, садик е жена, която дава клетва за девственост по Канунът на Лека Дукагини – множество архаични албански закони.

Сякаш заради безкрайния смъртоносен цикъл на кръвните отмъщения сред мъжете в патриархалните общества на Северна Албания, Косово, Македония, Сърбия, Черна гора, Хърватска и Босна, много жени са принудени да започнат да живеят като мъже и да поемат ролята на глава на семейството. Това представлява конституционално приета смяна на пола, чрез полагане на клетва, след която жената придобива правата на мъжа, от които жените по тези географски ширини по принцип са лишени. Първият роман на Рене Карабаш „Остайница“ предстои да бъде представен на фестивала на изкуствата „Аполония“ в Созопол на 2 септември.