Веселина Вълкова, позната на зрителите на bTV с участието си в MasterChef, гостува в студиото на „Преди обед” и приготви на Сашо и Деси апетитен крем йогурт с киви и нар.

Кулинарката искрено вярва, че храната дарява спомени, а за участието си в шоуто споделя, че е едно от най-хубавите преживявания в живота й. Любителка на предизвикателствата, тя отчита, че успехът пред Виктор Ангелов, Петър Михалчев и Андре Токев се постига със спокойствие, увереност и действеност.

Веселина призна, че усещането пред телевизора и това пред работния плот в най-желаната кухня на България е коренно различно, а стресът категорично оказва влияние върху представянето. Избора на Божана като опонент във финалния дуел, коментира така:

„Исках да покажа, че мога и не ме е страх от противника срещу мен.” Веселина разказа пред Деси и Сашо, че най-комфортно се е чувствала при приготвянето на паста, тъй като обожава италианската кухня, а най-много съжалява за пропуска си да опита филетираното и пълнено със сирене петле.

Веселина е вегетарианка и поради тази причина се доверява на усета си за аромат, консистенция, за да установи кога месните продукти са готови. Личният си избор да не консумира протеини обяснява с липсата на потребност от тях, както и травматична случка от детските си години, свързана с колитбата на един от домашните зайци на семейството. В същото време Веселина е дала пълна свобода на подрастващия си син да определи сам хранителния си режим и няма нищо против, че той е изцяло месояден.

Кулинарката разказа пред Деси и Сашо, че се е записала за участие в MasterChef въпреки несъгласието на съпруга си, който е сметнал, че тя не е достатъчно подготвена за „високата топка” на предаването. С подкрепата на своята приятелка Дафи, „майстора” Георги Лефтеров от кулинарния клуб в Пловдив и неотлъчната опора на сина й, Веселина взема решението да опита възможностите си. И признава, че към настоящия момент мъжът й е най-големият й фен.

Избрала живота на домакиня, Веселина разказа, че е завършила агрономия и макроикономика в Пловдив, а след това, по стечение на обстоятелствата, се е отдала на грижи за сина си. Въпреки това не е захвърлила мечтите си и тепърва смята да работи и осъществява плановете си. Един от тях е да превърне кулинарията в професия, защото е убедена, че добрата храна е пиршество за сетивата, създава и оставя спомени.

Като член на „Пловдивските кулинарни мускетари” и единствена представителка на слабия пол в организацията, Веселина полага особени грижи за добрия вкус. Сама отглежда над 40 вида подправки на просторната си тераса, а съчетаването им в различни блюда е истинско приключение за нея.

Веселина предложи на водещите на „Преди обед” рецепта за едно леко, здравословно и питателно ястие, подходящо за всяко време от деня – крем йогурт с нар и киви. Тя комбинира 3 ч.ч. кисело мляко с ½ ч.ч. цедено кисело мляко, ½ ч.ч. мед, ¼ ч.л. кардамон, ¼ ч.л. индийско орехче, 2 нарязани кивита и зърната от половин нар. Като последни щрихи, кулинарката добави шипка шафран и листенца прясна мента.