Исмаил промотира новия си проект, озаглавен "Малката".

През 2013 г. Исмаил Матев се записва на кастинг за „Попстар”, най-популярното турско музикално шоу. Голямата му мечта била да се качи на огромната сцена, където журират величия от турската музика.

Макар да е български гражданин, това не му попречило да се превърне в любимата музикална звезда на Турция и да грабне голяма награда от 100 хил. турски лири. Надвива конкуренция от над 20 000 души, сред които много опитни и популярни певци.

Година по-късно се явява на „Turkvision 2014” в Татаристан, гр.Казан, където представя България. Там също се нарежда сред финалистите. В края на 2015 г. участва отново на престижния конкурс, който този път се провежда в Турция.

Отново е сред финалистите и тогава му идва идеята да гради музикана кариера в родината си, да видят сънародниците му какъв талант притежава. Везните наклонила най-вече Софи Маринова, която го навивала да се пробва в попфолка.

„За мен Софи Маринова е най-харесваният женски глас и е единствената, която не се нуждае от реклама. Гордея се, че имам такъв приятел като нея и й благодаря за всичко”, казва Исмаил.

Преди това той пеел предимно на сватби в България и цяла Европа. Има богат репертоар от песни, като предобладават турските парчета. Тържествата, на които пее той, не преминават по обичайният начин.

„Пеене до скъсване. Не е да идеш за час-два, да си изпееш репертоарчето и да си тръгнеш. Пее се с часове. В повечето случай се започва от 13-14 часа и свършвам към 4-5 сутринта. През това време правя съвсем кратки почивки”, разказва още той.

Естетсвено, това си има своите последици. Два дни след това не може и дума да обели. Гласните му струни са опънати, изтощени и минава през адски мъки. Никога няма да забрави и един случай, когато насред сватба токът угаснал. Наложило се 2 часа да пее без уредби (соло) и на следващия ден не могъл да си каже дори името. Пресипналият глас тогава го изплашил и вече е по-внимателен с напрягането на гласа си.

Исмаил не се срамува от факта, че е учил само до осми клас. Започнал да се занимава с музика от 8-годишен и приоритетите му се пренаредили. В началото имал желание да стане барабанист. Родителите му подарили малък клавир, на който се научил сам да свири.

„Докато се учих да свиря на него, започнах и да пея. За първи път излязох да пея пред публика на 13 години, на една сватба в родното ми село Ясеновец, Разградско. На 15 години вече имах предложения от различни оркестри”, спомня си лъчезарният певец.