"Попадийо" е първи официален сингъл на PENDARA Ethno Project от концептуалния им проект.

Във видеозаснемането на песента като специален гост участва кубинката Ире Васкез, която се изявява на българската музикална сцена в няколко различни латино проекта, включително като солов изпълнител и пианист.

Песента е от трънския край, характерен със специфичния си диалект и хумористичните текстове на песните.

Изумителното музикално съчетание на българския фолклор и DJ музика е дело на музикалните продуценти на проекта DJ Бор4е Бояджиев и Калин Вельов. Режисьор на видеото е Ненчо Балкански.

Смесвайки стилове и музикални култури от различни краища на света, DJ Бор4е Бояджиев и Калин Вельов поднасят авторски аранжименти, съчетани с афро-кубински, бразилски, латино и ориенталски ритми.

Народните песни за албума са подбрани от различни региони на България от Нина Николина и Екатерина Ангелова.

На международната музикална сцена за първи път проектът е представен от Нина Николина и Калин Вельов през 2002 година в Холандия. Студийните и концертни записи в България са с участието на Недялко Недялков – кавал и Мартин Ташев – тромпет и флюгел.

От 2012 година към тях се присъединява и народната изпълнителка Екатерина Ангелова, наследница на поколения народни певици. Екатерина Ангелова е пяла в хора на Големите български гласове като вокален солист участва в maProject, реализиран във Вилнюс. През 2007, заедно с композитора Иво Паунов основава група Аcid Folk Five (Collective) с когото 2013 г. издават албума"Dragon's Bride".