Вторият сезон на "Великолепната шесторка" започва тази вечер от 20 ч. по bTV.

Мисията на шоуто е да събере средства за реформа на Дома за деца в Шумен, пише btv.bg.

„Каузата този път ще бъде начало на един дълъг процес, който отдавна трябваше да започне в България – затварянето на домовете за деца до 3 години. С тази „Великолепна шесторка” надали ще решим проблема, но силно и ясно ще кажем, че това трябва да започне в България, 20 години, след като преходът е започнал”, каза в студиото на „Тази сутрин” Виктория Бехар, изпълнителен продуцент на bTV Новините.

„Шансът на тези деца, ако са били до 3 години дом, да бъдат осиновени и да намерят нормална среда намалява. Те продължават да живеят в тези домове... Ние смятаме, че с тази Шесторка ще дадем началото. Затваряйки един дом- дома в Шумен, може да започнем този процес”, каза Бехар.

Голямата битка е да се премахнат причините децата да бъдат изоставяни

„В Шумен няма да видите един коптор и лелки, които хвърлят децата. Въпросът е, че е сбъркана системата. тази система не работи. Не може една жена да се грижи за 20 деца. Тези деца имат нужда от едно единствено нещо - внимание и любов”, каза продуцентът на шоуто Магърдич Халваджиян.

Изходът е в приемната грижа

„Приемният родител е професия. В Европа има семейства, които приемат дете, изхвърлено дори в кофа за боклук, пред врата или изоставено в болница. Приемната грижа в България все повече се развива. Трябва да разберем, че това е нещо, което дава шанс на тези деца да живеят в семейна среда и след това да преминат към процес на осиновяване”, каза Виктория Бехар.

Къде е държавата?

„Имахме страхотен отпор от миналото правителство за първата Шесторка. Ако трябваше да си го кажем както трябва в предаването, много хора щяха да изпищят. Масларова искаше ако може това предаване да не съществува и да бъде спряно. Защото извади на показ това, че едни хора, които трябва да ни управляват, на които сме дали доверието си, предават децата ни и не ги интересува за какво става въпрос”, каза Магърдич Халваджиян. Продуцентът посочи, че тази година инициативата е подкрепена от социалното министерство.

„Първата задача на Шесторката ще бъде превенцията, за да не се стигне дотам едно дете да бъде изоставено в дом. Тази система ще заработи. Това са едни специални центрове, които се занимават само с това и там ще работят подготвени хора. Затова Шесторката събира пари. Най-големият проблем е не една сграда, а хората, които работят в нея да са подготвени”, добави Магърдич Халваджиян. Първото нещо, което ще направи центърът е да подпомогне родители, които са на прага да изоставят децата си, защото нямат избор – не могат, самотни майки, 70 процента от случаите са такива, посочи продуцентът.

Защо хората изоставят децата си?

„Картината е съвсем различна. Защо хората изоставят децата си в сравнение с предишни години. Единият, и най-съществен фактор е социалният и невъзможността една майка да отгледа детето си първата година, която може да приемем, че изисква най-много физическа грижа и разходи, и е най-трудна в отглеждането на едно дете”, посочи Виктория Бехар.

Мисията на "Великолепната шесторка 2" е насочена и към превенция на родители, които са на прага да оставят своите деца за отглеждане в домове. В дома в Шумен започва проверка как родителите на децата могат да бъдат подпомогнати, за да си гледат отново.

„Винаги следим какво става впоследствие, видяхте какво се случи след първата Шесторка” каза Бехар.

„Бяхме първите – bTV и УНИЦЕФ дадоха отчет какво се случи с парите от Шесторката. Сега зрителите си го искат разбит по пера”, добави продуцентът.

„Най-важното за това предаване е да се научим да мислим малко по-широко и да видим, че това е един дълъг процес, който трябва да бъде подкрепян от всички нас, за да може при следващото поколение българи да не бъдат тези деца осакатени от живота си в домовете, да имат една здрава среда и самите те утре да могат да създадат семейство”, каза Виктория Бехар.

„Довечера ще видим нещо много хубаво”, обеща продуцентът Магърдич Халваджиян. И призна, че това е най-емоционалният проект, по който е работил. На първата репетиция вчера са се събрали участниците в първия сезон на шоуто. „За всички това е изключително приятен спомен, всички казват, че това е едни от най-хубавите месеци в живота им”, каза продуцентът. bTV Новините ще доразказват историите от Шесторката.

Това е кауза

„Като всички каузи, за които сме се борили досега и са имали успешен край”, каза Виктория Бехар.

Снимка: btv.bg