За пета поредна година „Вила Ямбол“ организира един от най-мащабните празници, посветени на виното в родния си град. Събитието, което се провежда с подкрепата на Община Ямбол, събра хиляди жители и гости на града в неделя през деня.

Специално за него избата отвори над 500 бутилки от най-добрите си вина и актуални реколти и още десетки бъчви, с които почерпи феновете на божествената напитка. Наред с това, хората споделиха радостта от успешното начало на годината за лозаро-винарския бранш и със селекцията Kabile Reserve, която включва три пленителни едносортови вина – мерло, сира и каберне совиньон, с впечатляващ плодов букет и фина барикова зрялост.

Официалният старт на тазгодишния „Празник на виното“ дадоха изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов и кметът на Ямбол Валентин Ревански, който призова ямболии да пазят и предават традициите на града за поколенията напред. „Най-хубаво е, когато сме заедно. Но трябва да бъдем заедно не само, когато празнуваме, но и през делничните дни, да бъдем задружни и да си помагаме, защото от това има нужда нашия роден град“, допълни още кметът на Ямбол.

Събитието се превърна в традиция в културния календар на града, като тази година празникът на виното събра рекорден брой посетители – над 10 000, които се насладиха на богатата програма, в която се включиха Катерина Евро, като водеща на събитието, ансамбъл „Тунджа“, народната певица Илка Александрова, местната кукерска група и кулинарният екип на Ути Бъчваров.
„Нашият край е известен с ревностно пазените традиции в лозаро-винарството. Тук всяко семейство е свързано по някакъв начин с грижата за лозята и създаването на вино и ракия. Затова посвещаваме това събитие на Ямбол и на неговата богата история във винопроизводството, която регионът съхранява и предава от поколения насам“, сподели изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.

Той допълни, че вината на избата от реколта 2019 са с превъзходно качество. „Годината беше една от най-добрите в последно време. Природата беше на наша страна, а екипът ни от агрономи и технолози дадоха всичко от себе си, за да може тази година да пуснем на пазара нашата най-новата висококачествена селекция Kabile Reserve, която в пълнота представя богатството на нашите земи и уникалната комбинация от климат и почви“, заключи Аврамов.

Особеностите на тероара, традициите и богатото наследство на региона в правенето на вино са вдъхновение за екипа на родния производител, който е сред най-големите на национално ниво. Освен с вината под марките Villa Yambol и Kabile, производителят е познат на пазара с ракиите „Стралджанска“ и „Ямболска“. Избата управлява над 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос. Освен международните признания, доказателства за успехите на родната изба са експортните й постижения. „Вила Ямбол” реализира продуктите си в над 20 страни от 4 континента.

През годините винарната се наложи като водещ винен износител с поръчки от САЩ, Канада, Германия, Англия, Китай, Южна Корея, ОАЕ, Сингапур, Палестина, Малайзия и др.