По време на Великденските празници “БГ радио” пусна своята класация на “100-те най-велики български текста на песни”.

Любимите песни на няколко поколения българи прозвучаха в ефира на радиото, а сред тях имаше и две заглавия, чиито стихове често звучат и по телевизия “Планета”. Това за пореден път показва, че “война” между стиловете няма, а стойностните неща се ценят, независимо от музикалните пристрастия на публиката.

На 20-та позиция в радио-класацията е песента “Миг като вечност” по текст на Георги Константинов и в изпълнение на Тодор Върбанов. През 2009 г. Ивана даде нов живот на “Миг като вечност”, а в интересния видеоклип специално участие вземат двама от любимите актьори и ТВ водещи на българските зрители – Мария Игнатова и Димитър Рачков.



Подобна класация за музикална поезия се прави за първи път в България и това е похвално, защото думите са много важни за посланието на една песен. Стойностният текст прави песента вечна, въздействаща и запомняща се. Може би и затова неслучайно Номер 1 в “100-те най-велики български текста на песни” слушателите на “БГ радио” са поставили песента “Високо” по стихове на големия български поет Евтим Евтимов. В радиоефира тя прозвуча в изпълнение на ФСБ, но зрителите на “Планета” я харесват и в изпълнението на Нончо Воденичаров.

”Високо” бе песента, която той ни представи в началото на соловата си кариера през 2003 г. и която беляза цялото му творчество чак до смъртта му през 2009 г. На 30 май се навършват 7 години от деня, в който загина кмета на Раднево Нончо Воденичаров във Филипините, по време на снимките за “Сървайвър”. Но “Високо” в негово изпълнение и оставя жив спомена за човека, твореца и певеца Нончо Воденичаров. И както се пее в песента:

Високо, високо, високо,
високо застани,
над завист и обида,
над дребните сплетни.

Високо, високо, високо,
над завист и обида.
Високо, високо, високо,
високо да те видя.

Високо, високо, високо,
над всичко днес бъди
и обич синеока -
звездите са звезди
защото са високо!

Източник и сн.: Planeta.tv