От 1 до 5 юни 2016 г. 19 хорови състава от България, Гърция, Турция, Сърбия, Молдова и Швеция ще запеят за шеста поредна година в красивия Балчик.

Почитателите ще имат възможност да се докоснат до хоровото изкуство на различни сцени в Балия град, с три хорови работилници с изявени и доказани професионалисти:
• Диригентът Ваня Моневa ще отведе участниците в дебрите на „Български фолклор“.
• Словенският композитор Амброж Чопи ще представи най-новите си творби „Until we meet again“ и „Laudate Dominum“, написана специално за шестото издание на фестивала. Световната премиера е на 4-ти юни.
• А талантливите музиканти от група „Спектрум“ ще предадат опита си на участниците в работилницата с песента „Седнало е Джоре“ - аранж. Явор Узунов и Константин Бейков. Самостоятелният концерт на групата е на 3-ти юни – 19:00 часа на пл. „21-ви Септември“.
За първи път в рамките на фестивала ще се проведе фотоконкурс „Хоровото изкуство през погледа на обектива“.

Организатори на форума са сдружение „Музикален свят-Балчик“, община Балчик и читалище „Паисий Хилендарски-1870“, под патронажа на г-н Николай Ангелов кмет на Община Балчик и с партньорството на ДКИ КЦ „Двореца“, Университетска ботаническа градина, Български хоров съюз, Съюз на българските композитори и Съюз на българските музикални и танцови дейци.

Повече от 3000 певци, от 78 хорови състава, представители на 19 европейски държави са участвали в изминалите 5 издания.

Всички концерти се излъчват онлайн в реално време на уеб страницата на Фестивала.

Входът за всички концерти и събития в рамките на фестивала е свободен.