Носителката на Оскар Анджелина Джоли заяви в неделя, че се чувства "значително по-добре" и е много развълнувана от подкрепата на обществеността, след като избра да се подложи на хирургическа операция за отстраняване на млечните жлези /двойна мастектомия/, за да избегне твърде високия риск от развитието на рак на гърдата.

Актрисата, която се появи на лондонската премиера на филма "World War Z" на германския режисьор Марк Форстер, беше заедно с любимия си Брад Пит.

Тя се гордее, че нейният избор е довел до публичен дебат.

"Бях твърде развълнувана, за да говоря за това", заяви тя пред журналисти по време на първата си публична поява след разкриването на операцията през май.

37-годишната Джоли е много доволна, че здравословните проблеми на жените са придобили публичност по света.

"След като загубих майка си от същото заболяване, аз съм много признателна и бях дълбоко развълнувана от грижовната подкрепа на хората", каза актрисата.

Майката на Анджелина Джоли, Марчелин Бертран, почина от рак на яйчниците на 56-годишна възраст, а леля й Деби Мартин си отиде от света миналата седмица от рак на гърдата.

Брад Пит от своя страна смята, че решението на жена му е "заздравило" връзките в семейството. "Хубавото е, че за нас животът продължава", добави той.

Актрисата заяви още, че нейният съпруг е "прекрасен човек и прекрасен баща" и "имам много, много късмет".

Лечението е завършило през април след реконструкция на гърдите. Анджелина Джоли каза, че рискът от развитие на рак вече е 5%.

Преди това, заради наследствените особености на заболяването, рискът е бил 87% да се развие рак на гърдата и 50% - рак на яйчниците. Анджелина е избрала операцията, за да не лиши шестте си малки деца, на възраст от пет до 12 години, от майка, пише БГНЕС.

Вижте фотогалерия:

Анджелина Джоли и Брад Пит на световната премиера на ''World War Z'' в Лондон