„Възпитавайте децата си да ценят изкуството“, призова актьорът Владимир Карамазов хилядите си почитатели в социалната мрежа.

Повод за думите му стана професионално изпитание, непреодолявано досега в кариерата му – сблъсък с три крайно невъзпитани деца в публиката.

„Борих се физически, борих се със средствата на моята професия, борих се с положението в нашата страна, борих се с последиците от това, че културата у нас е някъде си. В тази битка май аз не победих, но поне се опитах“, написа във Facebook актьорът.

Невъзпитаните хлапета били на възраст между 10 и 14 години. Карамазов спести подробностите около поведението им, но отчете, че вината е на родителите. „Родителите трябва да възпитат децата си да обичат и да ценят театъра и всички измерения на изкуството. Истинското изкуство. Как детето да се държи в театъра, какво е театърът, да знаят за трудността на тази професия и да я ценят. Да, на тези деца им беше скучно, но ако родителите им бяха обяснили за по-горните неща те щяха да знаят как да реагират в такъв момент. Щяха да знаят, какво ги чака, че това не е телевизионно предаване“, ядоса се Карамазов.

Звездата на Народния театър разказа, че приложил цялото си умение като актьор, за да спечели интереса на немирните хлапета. Успял само за около 15-ина минути, а от него започнала да се стича пот. „Това леко ги заинтригува. Бяха на първия ред, на около три педи от мен. Беше ги довела баба им (похвално от страна на бабата), но родителите са тези, които възпитават. Театъра не е концерт на площада. Театъра е нещо специално. Децата трябва да го знаят. Водете децата си на театър и ги учете да ценят и обичат изкуството. Говорете им и не позволявайте да станат празни, неуки, нечувствителни и груби. Ако това не се промени, нашето общество ще продължи да е лесно за манипулация. Глупавите хора лесно се лъжат“, предупреди Карамазов.