Русенецът Владимир Койлазов, който спечели “Оскар“ за работата си върху 3D визуализация, ще получи отличието “Почетен гражданин на Русе“.

Предложението бе одобрено на заседание на комисията по култура и ще бъде гласувано на предстоящата сесия на Общинския съвет, пише "Стандарт".

38-годишният българин ще стане един от най-младите русенци, отличени с почетното звание. То ще му бъде присъдено през юни, когато се очаква Владо Койлазов да бъде в Русе и да изнесе лекция на международна конференция в Русенския университет.

Основаната от Владимир Койлазов и Петър Митев компания "Chaos Group" бе отличена през февруари с "технологичен Оскар" за софтуера V-Ray, който има основна роля в усъвършенстването на 3D визуализациите в киното.

Софтуерът пресмята и превръща компютърния модел във фотореалистично 3D изображение с необходимата светлина, сенки, текстура и цвят. Технологията има широко приложение в архитектурните проекти, продуктовия дизайн, автоиндустрията, компютърните игри и изобщо всяка сфера, където се използват 3D визуализации.

Различни версии на софтуера V-Ray са използвани при хитови продукции като „Игра на тронове”, „Дедпул”, „300: Възходът на една империя”, „Господарка на злото” и много други.