След два месеца оспорвани кастинги и инфарктна логистика клапата на „Четвърта власт” щракна завчера в София.

На продуцентското столче седнаха Найо Тицин и Димитър Коцев-Шошо, чиято компания SpotLight спечели конкурса на БНТ за сериал на съвременна тематика още през август.

Тандемът, събрал овации с „Лора от сутрин до вечер”, създава първата си поредица съвместно със „Софилм”, които реализират продукциите на Люк Бесон в България.

Жанрът е политически трилър, а за сценарист е вербувана Ваня Николова („Под прикритие”). Сюжетът проследява емоционалните кръпки по веригата на взаимодействие между журналисти, тайните служби и политиците.

В каста влизат вече експлоатирани в криминалето на Митовски и Гочев лица като Деян Донков и Мишо Билалов. Секссимволът на Народния театър демонстрира остро чувство за справедливост като разследващ журналист.

За да се справи максимално убедително с ролята, Донков си припомня логиката и твърдостта на сестра си, която е съдия. Нездравото любопитство и имунитета към грозните гледки на местопрестъплението актьорът заимства от майка си, която е съдебен лекар във Видин.

„Сестра ми пък е съдия и тези неща са ми някак си в кръвта”, сподели той. Сред имената, които БНТ все още пази в тайна, е Владимир Пенев. Героят му в „Четвърта власт” е пълна противоположност на доброто ченге Попов в „Под прикритие”.

„Затова и се съгласих да снимам – предизвикателство е да покажеш, че можеш да играеш различни типажи”, сподели звездата пред „Монитор”.

„Ролята не е главна, но е важна за действието. Моят човек е фигура от престъпния свят. Собственик е на футболен клуб, любител е на скъпите марки, аксесоари, часовници, на модерните дрехи. Често запълва колекцията си от манекенки.

Сред външните му белези е голяма татуировка на врата.

Плюс татуировки на пръстите на ръката, които си е направил сам – подсказва, че е бил в затвора”, издаде още Пенев. Той започва снимки в близките дни.

Специално за ангажимента си в „Четвърта власт” вчера от Германия пристигна Самуел Финци. Актьорът, чийто постоянен адрес е на театрална сцена в Берлин от 23 години, е ключов фактор и в поредицата на ZDF „Флеминг”.

Място в амбициозния  проект на Тицин и Шошо ще намери и Христо Шопов, чиято работа като психолог в „Къде е Маги” приключи по-рано от предвиденото заради нисък рейтинг.

По непотвърдена информация като епизодик ще се включи и Владо Карамазов. Централният женски персонаж се изнася от Мила Парушева, която доскоро се подвизаваше предимно като кастинг режисьор.

Лицето й пък стана по-разпознаваемо след участието й в последния сезон на „Стани богат”. Брюнетката раздава вербални крошета на властта като журналистка.

Казва, че е попила ноухау от баща си, който практикува професията от години. Дали в съзвездието на „Четвърта власт” ще изгрее неизбежната манекенка (Луиза Григорова в „Стъклен дом”, Ирена Милянкова в „Под прикритие”), от SpotLight не издават. Ясно е обаче, че в праймтайма ще демонстрират финес Ани Пападополу, Снежина Петрова и Светлана Янчева.

В бозавия шлифер на следовател отново ще скочи Атанас Атанасов (Колев от „Стъклен дом”).  Режисьори на първите шест епизода са Шошо и Стоян Радев.

„Правим тест за зрелостта на обществото ни. Може ли да разговаря, може ли да назове нещата такива, каквито са. Без страх да не би някой да бъде засегнат, да не би някой да се почувства директно атакуван”, казва Радев пред БНТ.