Интересни факти за малко познати – и не особено симпатични – представители на сухоземната фауна и водния свят ни разкрива британският биолог и популяризатор на науката Саймън Уот в книгата си „Грозните животни“ (ИК „Изток-Запад“).

Интригуващото цветно издание съдържа множество снимки на различни грозни животни, сред които дългоноса маймуна, голямоглава костенурка, прилеп призрак, китоглава чапла и рибата-капка, избрана за най-грозното животно на света през 2012 г.

Знаете ли, че мискините са непроменени – и все така грозни – от 300 милиона години? Чували ли сте за кадифения червей и двете струи лепкава слуз, които се изстрелват от лицето му? А че комодският варан може да изяде до 80% от собственото си тегло на едно хранене? Тези и други интересни факти за на пръв поглед не особено привлекателните на външен вид животни ни разкрива британският учен и популяризатор на науката Саймън Уот. В забавната си книга „Грозните животни“ (със закачливото подзаглавие „Не може всички да сме панди“) Уот ни запознава с гущера Пинокио, плешивия ибис, имперската листовидна пеперуда, дюгона, малайския тапир и куп други малко познати представители на животинския свят.



„Успехът на пандата до голяма степен се дължи на това, че еволюцията й по щастлива случайност я е направила същинско плюшено мече. Повечето от застрашените видове нямат този късмет. Много от тях не стават за вестникарски заглавия и дори под светлината на прожекторите не показват дарба на звезди. Но катастрофата, сполетяла живия свят, е неизмеримо по-тежка от необходимостта да се спасят няколко животни, които ловят окото и за които се правят документални филми. Не трябва въз основа на плиткото си естетическо чувство да избираме кой вид ще оцелее. Проблемите пред нашата планета са много по-големи“, категоричен е авторът.



Чрез „Грозните животни“ Саймън Уот цели да хвърли светлина върху някои от наистина многото пренебрегвани и недолюбвани чудеса на животинския свят. Грозотата им скрива невероятните им биологични особености и ни пречи да забележим, че те се нуждаят от помощта ни, смята още той.

Саймън Уот е известен британски биолог, водещ на комедийното предаване с природозащитна насоченост „Дружество за защита на грозните животни“, популяризатор на науката. У нас гостува по покана на Британски съвет, за да вземе участие в петото юбилейно издание на Софийския фестивал на науката, който се провежда от 14 до 17 май в Театър София. На фестивала ще видим Саймън Уот в популярната във Великобритания комедийна вечер За жабите и хората.