Френското издание на списание "Vogue" за първи път излезе с корица, на която е сниман мъж, сменил пола си.

Тази чест се падна на красивия транссексуален модел Валентина Сампайо.

Бразилският модел позира на известното дуо Мерт Алас и Маркус Пигот. Валентина е снимана в сребриста рокля на "Сен Лоран" и в тоалет на "Баленсиага".

"Нищо не я различава от Жизел, Дария, Еди или Ана, ако оставим настрана един малък детайл - фаталната жена Валентина е била момче при раждането си. Валентина е гордото знаме на една кауза", заяви главната редакторка на френското издание на "Вог" Еманюел Алт, пише БТА.

Алт отдаде почит към други транссексуални знаменитости, сред които Леа Т - музата на модния дизайнер Рикардо Тиши, и Каролин Коси - момичето на Джеймс Бонд от излезлия през 1981 г. по екраните филм "Само за твоите очи".



"Когато един ден транссексуална позира за корицата на списание и няма да е нужно редакцията му да пише нещо по този въпрос, ще знаем, че битката е спечелена", отбеляза главната редакторка.

От "Вог" разказват, че Валентина не е могла да повярва, че я канят за снимки.

Тя дефилира на модния подиум, рекламно лице е на известна козметична марка и вече е била на корицата на бразилския "Ел".

През 2015 г. бащата на Ким Кардашиян - Брус Дженър, позира след смяната на пола си за "Венити феър" и заяви, че иска оттук нататък да го нарича Кейтлин (вижте в галерията). Фотограф беше Ани Лейбовиц.

През декември м.г. американското сп. "Нешънъл джиографик" отдели специално място на "революцията на половете" чрез 9-годишното транссексуално момиченце Ейвъри Джаксън. Една от актрисите в сериала "Оранжевото е новото черно" - транссексуалната Лавърн Кокс, бе на корицата на сп. "Тайм" през 2014 г.