Трилърът ''Враг номер едно'', който е сред основните претенденти в списъка на филмовите отличия за 2012 година, пресъздава най-мащабното разследване в историята на Америка.

Базиран на реални исторически факти и събития, филмът проследява операцията по залавянето на най-търсения човек през първото десетилетие на XXI век – Осама Бин Ладен. Режисьорът Катрин Бигълоу го описва като „поглед към едно дълго и мрачно десетилетие“, започнало през септември 2001 година.

„Нашето желание беше да уловим духа на тези години и да направим филм, който ще издържи проверката на времето“, отбелязва тя.

За сценариста и продуцент Марк Боал пресъздаването на историята е свързано с редица предизвикателства.

Написването на сценария изисква множество проучвания и срещи с хора, замесени в реалното разследване на случая. Голяма част от диалозите и сцените във филма са вдъхновени от интервютата, които Боал провежда с част от лицата, превърнали се в персонажи от филма. Някои от тези хора продължават да работят под прикритие, други са публични фигури или агенти, вече разкрили самоличността си.

За Бигълоу и Боал ''Враг номер едно'' е продължение на партньорството им от военната драма „Войната е опиат“, която преди три години им донесе шест награди „БАФТА“ и шест „Оскар“-а. Новата им творба вече беше обявена от Американския филмов институт за най-добър филм на годината и е сериозен претендент за наградите „БАФТА“ и „Оскар“ с по пет номинации, включително за най-добър филм, режисьор и сценарист.

Главната роля в продукцията е поверена на Джесика Частейн, чиято звезда изгря в последните две години с отличения със „Златна палма“ и три номинации „Оскар“ „Дървото на живота“ и „Южнячки“, донесъл й номинация „Оскар“ за поддържаща роля. Тази година талантливата актриса вече получи приза „Златен глобус“ за изпълнението си във ''Враг номер едно'' и предстои да стане ясно дали отличието ще се потвърди и на „Оскар“-ите.

Доскоро неизвестната актриса тази седмица се превърна и в боксофис знаменитост, след като отбеляза рядко постижение – два филма с нейно участие заеха първото и второто място в класацията на Северна Америка (съответно свръхестествения трилър „Мама“ и „Враг номер едно“).

''Враг номер едно'' проследява събитията след атентата в Ню Йорк, когато ЦРУ започва разпити на заподозрени агенти на Ал Кайда по света с цел да установи местонахождението на укриващия се Бин Ладен. Джесика Частейн („Дървото на живота”) е в ролята на следовател, посветил десет години от живота си в преследването на най-търсения терорист в света. След като пристига в секретната квартира на ЦРУ и с очите си вижда бруталните методи за разпит, които се прилагат, Мая (Частейн) помага на непредвидимия си колега Дан (Джейсън Кларк, познат от „Смъртоносна надпревара”) да се сдобие с информация, която ще помогне за залавянето на Бин Ладен.

През следващите десет години разследването  се сблъсква със серия от грешни следи и задънени улици, а търсенето  все повече изглежда като обречена кауза. Междувременно многото случаи с камикадзета в Средния Запад и Европа подсказват, че Ал Кайда няма да се предаде без битка. Тогава, точно когато изглежда, че всички налични улики са отхвърлени, едно старо доказателство отвежда Мая към заподозрян, който може да е свързан с човека, обвинен в организирането на най-големия терористичен акт в историята на Америка.

Редом до Джесика Частейн и Джейсън  Кларк, на големия екран застават още Кайл Чандлър (ТВ сериала „Анатомията  на Грей”), Дженифър Ел („Речта на краля”), Марк Стронг („Мрежа от лъжи”) и Харолд Периньо (ТВ сериала „Изгубени”).

''Враг номер едно'' ще излезе в кината у нас на 22 февруари 2013 година.